• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

06 oktober 2023

Hoe moet ik het leidingwerk aanleggen bij nieuwbouw?

We krijgen vaak vragen over de aanleg van de waterleidingen bij het gebruik van regenwater. In dit artikel wordt dat eenvoudig uitgelegd.

Gescheiden waterleidingen voor drinkwater en regenwater

Als u nieuw gaat bouwen en u overweegt om een regenwatersysteem te gaan plaatsen, dan moet u rekening houden met de aanleg van een separaat leidingwerk. Regenwater mag namelijk niet door dezelfde leiding lopen als drinkwater, dus de tappunten die u wilt aansluiten op regenwater moet u voorzien van een separate drukleiding. In deze afbeelding ziet u visualisatie van een gescheiden leidingnet voor drinkwater en regenwater.

Waterverdeler

Voor de toepassing van een regenwatersysteem kunt u meerdere keuzes maken:

  1. U gaat regenwater eerst nog niet gebruiken, maar u wilt uw woning of pand wel alvast daarop voorbereiden
  2. U gaat regenwater eerst gebruiken voor alleen de tuin en pas later voor toilet en wasmachine
  3. U gaat regenwater eerst gebruiken voor alleen de tuin en toilet en pas later voor de wasmachine
  4. U gaat regenwater eerst gebruiken voor alleen de tuin, toilet, wasmachine en later voor de badkamer
  5. U gaat regenwater eerst gebruiken voor alleen de tuin, toilet, wasmachine, badkamer en later voor de keuken

Om dit mogelijk te maken is het erg praktisch om een waterverdeler te maken, waarop de verschillende tappunten separaat of in groepen zijn aangesloten. Dat is hetzelfde principe als bij vloerverwarming. Dat geeft u namelijk de keuzevrijheid om later aanpassingen te maken. Bovendien voorkomt u hiermee foutieve aansluitingen.
Op onderstaand afbeelding ziet u een goed voorbeeld hiervan.

Meer interessante nieuwsberichten

Comfort systeem

Dit is waarom we naar België moeten kijken om drinkwater te besparen: ‘Het is ongelofelijk zonde’ (artikel Stentor en AD)

17 april 2024

Stel je het volgende voor: je hebt zojuist 35 literflessen Spa blauw in de supermarkt gekocht en nu kieper je de een na de andere fles leeg in het toilet, tot er geen druppel meer over is. Bizar, inderdaad. Toch is dit wat vrijwel iedereen doet, want dagelijks spoelen we per persoon ruim 30 liter drinkwater door ons toilet. En dat kan echt anders, zeggen experts.Waanzin. Een ander woord kan waterexpert Johan Bel uit Hardenberg er niet voor verzinnen. ,,We hebben het schoonste drinkwater ter wereld, maar we gebruiken het vooral om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de wasmachine te laten draaien en het toilet te spoelen. Het is ongelofelijk zonde dat we hiervoor schoon drinkwater gebruiken.”Dus: wat als het lukt dagelijks fors minder drinkwater te gebruiken? ,,De technologische oplossingen zijn er”, zegt Bel. ,,We moeten ze alleen wel inzetten.” In dit verhaal lees je hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. ,,Zo ingewikkeld is het niet.”
paraplu en regen

Onderzoek naar de motivatie van mensen voor het gebruik van regenwater

12 april 2024

Er is een groeiende interesse voor toepassingen van regenwater, met name in Vlaanderen. Dit roept de vraag op hoe groot de vraag naar verschillende regenwatertoepassingen nu werkelijk is, en belangrijker nog, wat de achterliggende motivaties zijn voor particulieren om hierin te investeren. KWR heeft recent een studie afgerond door middel van een representatieve online enquête in zowel Nederland (n = 1013) als Vlaanderen (n = 1005) en 25 aanvullende vervolginterviews.
Druppende kraan -1

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing vastgesteld door Bestuurlijke Overleg Water

12 april 2024

Zakelijke gebruikers en huishoudens moeten aan de slag met drinkwaterbesparing. Het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen van 129 liter tot 100 liter per dag in 2035. Grootverbruikers dienen een reductie van 20%  te realiseren ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019. Laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 10 april is vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water. Door de genoemde doelen te realiseren kan het effect van toename van de watervraag in relatie tot de schaarsere beschikbaarheid van water worden beperkt.
Druppende kraan -1

Geen nieuwe woningen omdat er geen drinkwater meer beschikbaar is

03 april 2024

Het is inmiddels zover, de noodklok wordt geluid door Vitens. De nieuwbouw van woningen wordt bedreigd door schaarste aan drinkwater.Lees hier het artikel in het Financieel Dagblad en hier het artikel op NOS.nl