• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

6 oktober 2023

Hoe moet ik het leidingwerk aanleggen bij nieuwbouw?

We krijgen vaak vragen over de aanleg van de waterleidingen bij het gebruik van regenwater. In dit artikel wordt dat eenvoudig uitgelegd.

Gescheiden waterleidingen voor drinkwater en regenwater

Als u nieuw gaat bouwen en u overweegt om een regenwatersysteem te gaan plaatsen, dan moet u rekening houden met de aanleg van een separaat leidingwerk. Regenwater mag namelijk niet door dezelfde leiding lopen als drinkwater, dus de tappunten die u wilt aansluiten op regenwater moet u voorzien van een separate drukleiding. In deze afbeelding ziet u visualisatie van een gescheiden leidingnet voor drinkwater en regenwater.

Waterverdeler

Voor de toepassing van een regenwatersysteem kunt u meerdere keuzes maken:

  1. U gaat regenwater eerst nog niet gebruiken, maar u wilt uw woning of pand wel alvast daarop voorbereiden
  2. U gaat regenwater eerst gebruiken voor alleen de tuin en pas later voor toilet en wasmachine
  3. U gaat regenwater eerst gebruiken voor alleen de tuin en toilet en pas later voor de wasmachine
  4. U gaat regenwater eerst gebruiken voor alleen de tuin, toilet, wasmachine en later voor de badkamer
  5. U gaat regenwater eerst gebruiken voor alleen de tuin, toilet, wasmachine, badkamer en later voor de keuken

Om dit mogelijk te maken is het erg praktisch om een waterverdeler te maken, waarop de verschillende tappunten separaat of in groepen zijn aangesloten. Dat is hetzelfde principe als bij vloerverwarming. Dat geeft u namelijk de keuzevrijheid om later aanpassingen te maken. Bovendien voorkomt u hiermee foutieve aansluitingen.
Op onderstaand afbeelding ziet u een goed voorbeeld hiervan.

Meer interessante nieuwsberichten

Pilot fam. Rotteveel

Het perfecte circulaire watersysteem

17 november 2023

Mark en Elvira Rotteveel hebben bij hun woning een perfect voorbeeld van een circulair watersysteem gerealiseerd. Het resultaat met meer dan 90% besparing op drinkwater en 40% minder afvalwater mag er zijn. Bovendien wordt overlast van regenwater voorkomen. Aan het project werken de gemeente Alphen aan den Rijn, de provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland en drinkwaterbedrijf Oasen mee. Lees alles op www.circulairwater.com  
Douchen

Douchen met regenwater. Hoe zit dat in Vlaanderen?

13 november 2023

Na jaren met langdurende periodes van droogte beseft de Vlaming meer dan ooit dat we duurzamer met water moeten omgaan, en dat blijkt ook uit cijfers van de Grote WaterenquĂȘte (Vlakwa, AquaFlanders, UGent - 2022). Uit de antwoorden van ruim 2600 respondenten komt onder andere naar voren dat meer dan de helft thuis een regenwaterput heeft en regenwater als een belangrijke en duurzame waterbron ziet. Opvallend is ook dat 63% van de respondenten aangeeft te overwegen om met regenwater te douchen, maar kan dit ook in Vlaanderen?
1200x675_linkedin_facebook

Mijn Waterfabriek is FD Gazelle 2023

17 oktober 2023

Trots moment. Mijn Waterfabriek doet mee aan de FD Gazellen Awards 2023 in de categorie 'Snelst Groeiende Bedrijven' in Oost-Nederland. We horen bij de top 1003 bedrijven die hard groeien in ons land. Daar zijn we heel blij mee en we zijn vooral trots op ons superteam en fijne klanten.