Regenwater en grijswater hergebruiken

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

10 mei 2021

Regenwater en grijswater hergebruiken

Er komen bij ons veel vragen binnen over zowel het hergebruik van regenwater als grijswater. We leggen in dit artikel uit wat de mogelijkheden daarmee zijn.

Regenwater

Regenwater is relatief schoon water. Als het goed wordt opgevangen en goed wordt opgeslagen dan is het (zonder extra zuivering) al heel geschikt voor het spoelen van de wc, voor het wassen van kleding en voor het sproeien van de tuin. Dat zijn de standaard toepassingen van regenwater die in principe bij iedere woning uit te voeren zijn.

Als u over een groot dak beschikt en dus veel regenwater kunt opvangen, dan kunt u het regenwater (na een extra zuivering) zelfs gebruiken voor de badkamer. 

Grijswater

Grijswater (of grijs water) wordt vaak verward met regenwater, maar is toch echt wat anders. Grijs water is het afvalwater van uw badkamer, het wordt grijs genoemd omdat het slechts licht vervuild is. U kunt dit ook hergebruiken, maar die lichte vervuiling moet dan wel eerst verwijderd worden. Dat kan met een grijs watersysteem. Het gezuiverde grijze water is geschikt voor het spoelen van de wc, voor het wassen van kleding, het sproeien van de tuin, maar kan niet weer gebruikt worden voor de badkamer.

Combinatie van regenwater en grijswater

U kunt regenwater en grijswater ook in combinatie met elkaar gebruiken:

  1. U kunt gezuiverd grijswater toevoegen aan uw regenwatertank, zodat u over een groter watervolume beschikt. De toepassingen zijn dan de wc, wasmachine en tuin. Zie ons systeem HOME Ecocombi
  2. U kunt ook het regenwater eerst gebruiken voor de badkamer en vervolgens het grijze water hergebruiken voor de wc, wasmachine en tuin. Dan combineert u onze regenwatersystemen HOME Deluxe of HOME Drop2Drink met het grijs watersysteem HOME Eco. Een mooi voorbeeld daarvan is dit project.
Wilt u meer weten? Stuur dan een bericht via het contactformulier op deze website.

Meer interessante nieuwsberichten

Trias Aqua

Trias Aqua

10 mei 2019

We maken uw gebouw, woonwijk of bedrijfsterrein klimaatbestendig, waterneutraal en zelfvoorzienend. Dat doen we aan de hand van de Trias Aqua. Deze geeft heel eenvoudig prioriteit aan het toepassen van maatregelen. 
Regenwater van dak

Alles over regenwater

11 juni 2019

Neerslag ontstaat wanneer de afmetingen van onderkoelde druppeltjes in wolken te groot worden, ze worden dan te zwaar en vallen naar beneden. Wolken ontstaan op hun beurt door verdamping van water op de aarde en met name de zee.
Regenwater

Mijn Waterfabriek helpt u met duurzaam watergebruik

11 juni 2019

Regenwater houdt ons steeds meer bezig. Klimaatverandering zorgt voor overlast door hevige regenbuien, soms voor verdroging, en in ieder geval voor stijgende kosten van de rioolheffing. 
20508074_l

Grijs water uitstekend opnieuw te gebruiken

11 juni 2019

Grijs water is het water dat afkomstig is van het douchen en wassen. Het wordt grijs genoemd omdat het maar heel licht verontreinigd is. Er komen alleen zeepresten en wat lichte vervuiling in voor en dan ook nog in lage concentraties.
permapack 35

Slimme oplossing voor infiltratie rondom de woning

11 juni 2019

Overlast van regenwater is eenvoudig op te lossen met Permapack. Dit zijn kleine, maar oersterke infiltratiekratten. U kunt er het regenwater in bufferen, het laten weglopen (infiltreren) in de grond of met de Permapack het regenwater transporteren naar een andere plek.