Gezuiverd regenwater voldoet aan drinkwatereisen

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

14 juni 2019

Gezuiverd regenwater voldoet aan drinkwatereisen

Voor het eerst is in Nederland aangetoond dat gezuiverd regenwater kan voldoen aan drinkwaterkwaliteit. Dat is het resultaat van een test die recent is uitgevoerd bij een regenwatersysteem van Mijn Waterfabriek. Drinkwater uit regenwater maken is uniek omdat altijd werd verondersteld dat alleen de erkende drinkwaterbedrijven aan de eisen van het drinkwaterbesluit zouden kunnen voldoen.

Zelfvoorzienende woning

Medio 2016 is het regenwatersysteem geïnstalleerd bij een volledig zelfvoorzienende recreatiewoning van Sustainer Homes in Noord Limburg. Alle techniek die daarbij is toegepast wordt continu gemonitord, na een operationele periode van een half jaar is nu ook de waterkwaliteit getest.

Drinkwaterbesluit

De eisen voor drinkwater zijn in Nederland vastgelegd in het Drinkwaterbesluit 2011. Aqualab Zuid, eigendom van drie Nederlandse drinkwaterbedrijven, heeft de monstername en analyse van het regenwatersysteem verzorgd en kwam tot de conclusie dat het gezuiverde regenwater voldeed aan de normwaarden voor drinkwater conform het drinkwaterbesluit. Alleen het gehalte waterstofcarbonaat lag iets onder de grenswaarde, maar gezien de zachtheid van regenwater is dat ook logisch.

Technologie

De zuivering van het regenwater wordt gerealiseerd met een combinatie van membraan- en UV-technologie. In Duitsland wordt dit al enkele jaren succesvol toegepast. Deze zuivering zorgt dus voor veilig en schoon regenwater met dezelfde kwaliteit als het drinkwater dat de Nederlandse drinkwaterbedrijven leveren. Het is overigens wel zo dat om volledig te kunnen voldoen aan het drinkwaterbesluit er continue monitoring moet plaatsvinden en niet eenmalig.

Waterneutraal gebouw met eigen watervoorziening

Deze resultaten bieden uitstekende mogelijkheden voor decentrale watervoorzieningen. Particulieren en bedrijven kunnen hiermee zelfvoorzienend worden en hun gebouw volledig waterneutraal maken.

 

Meer interessante nieuwsberichten

Trias Aqua

Trias Aqua

10 mei 2019

We maken uw gebouw, woonwijk of bedrijfsterrein klimaatbestendig, waterneutraal en zelfvoorzienend. Dat doen we aan de hand van de Trias Aqua. Deze geeft heel eenvoudig prioriteit aan het toepassen van maatregelen. 
Regenwater van dak

Alles over regenwater

11 juni 2019

Neerslag ontstaat wanneer de afmetingen van onderkoelde druppeltjes in wolken te groot worden, ze worden dan te zwaar en vallen naar beneden. Wolken ontstaan op hun beurt door verdamping van water op de aarde en met name de zee.
Regenwater

Mijn Waterfabriek helpt u met duurzaam watergebruik

11 juni 2019

Regenwater houdt ons steeds meer bezig. Klimaatverandering zorgt voor overlast door hevige regenbuien, soms voor verdroging, en in ieder geval voor stijgende kosten van de rioolheffing. 
20508074_l

Grijs water uitstekend opnieuw te gebruiken

11 juni 2019

Grijs water is het water dat afkomstig is van het douchen en wassen. Het wordt grijs genoemd omdat het maar heel licht verontreinigd is. Er komen alleen zeepresten en wat lichte vervuiling in voor en dan ook nog in lage concentraties.
permapack 35

Slimme oplossing voor infiltratie rondom de woning

11 juni 2019

Overlast van regenwater is eenvoudig op te lossen met Permapack. Dit zijn kleine, maar oersterke infiltratiekratten. U kunt er het regenwater in bufferen, het laten weglopen (infiltreren) in de grond of met de Permapack het regenwater transporteren naar een andere plek.