Waterhub zorgt voor voldoende water in de klimaatadaptieve stad

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

12 mei 2022

Waterhub zorgt voor voldoende water in de klimaatadaptieve stad

Onze drinkwatervoorziening staat onder druk, zonder maatregelen komt de drinkwatervoorziening in gevaar en kunnen de waterbedrijven niet meer voldoende leveren. Dat komt vooral omdat we ons (goedkope) drinkwater overal voor gebruiken en daarin schuilt direct de oplossing. Want voor de toiletten, wasmachines en groenvoorziening hebben we natuurlijk geen drinkwaterkwaliteit nodig. Die kunnen prima voorzien worden van regenwater. 

Maar om voldoende regenwater beschikbaar te hebben moeten er wel buffers aangelegd worden, het regent immers niet elke dag. Sterker nog, de periodes met regen en periodes zonder regen worden steeds langer. En de buien worden intenser. Om overlast bij hevige buien te voorkomen stellen gemeenten daarom bij nieuwbouw al eisen aan de opvang van regenwater én aan het bergingsvolume. Dat resulteert al snel tot grote regenwaterbuffers: van 5m3 bij een tussenwoning tot soms wel 100m3 bij een woontoren. Deze buffers kunnen gerealiseerd worden met een retentiedak, het plaatsen van ondergrondse betonnen tanks of met een constructieve waterkelder onder een gebouw. Dat laatste gebeurt binnenstedelijk vanwege het ruimtebeslag steeds vaker. 

Het positieve van zo'n waterbuffer is dus dat het twee doelen dient: enerzijds wordt overlast van regenwater bij hevige buien voorkomen, anderzijds is er veel water beschikbaar om nuttig te gebruiken en om daarmee het drinkwaterverbruik te verlagen. Want met de huidige ontwikkelingen is het natuurlijk van de zotte dat we de toiletten nog spoelen met drinkwater. En daarnaast hebben we ook veel water nodig voor de noodzakelijke vergroening van de stad. Want met groen maken we onze steden weer aangenamer, leefbaarder en klimaatadaptiever.

Een mooie naam voor zo'n waterbuffer is een Waterhub, want dat geeft de betekenis goed weer. Ieder gebouw moeten we dus gewoon gaan voorzien van een Waterhub, zodat er gedurende het hele jaar water beschikbaar is voor alle toiletten, wasmachines en al het groen op en rond het gebouw. Die Waterhub kan met regenwater worden gevuld, maar bij appartementen, woontorens, hotels en sportcentra ook met gerecycled grijs water. Zo is er nog meer water beschikbaar en kan een gebouw zelfs waterpositief worden en water leveren aan de groenvoorziening in de omgeving.

Kijk en zo stellen we ons dat visueel voor.

Meer interessante nieuwsberichten

paraplu en regen

Onderzoek naar de motivatie van mensen voor het gebruik van regenwater

12 april 2024

Er is een groeiende interesse voor toepassingen van regenwater, met name in Vlaanderen. Dit roept de vraag op hoe groot de vraag naar verschillende regenwatertoepassingen nu werkelijk is, en belangrijker nog, wat de achterliggende motivaties zijn voor particulieren om hierin te investeren. KWR heeft recent een studie afgerond door middel van een representatieve online enquête in zowel Nederland (n = 1013) als Vlaanderen (n = 1005) en 25 aanvullende vervolginterviews.
Druppende kraan -1

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing vastgesteld door Bestuurlijke Overleg Water

12 april 2024

Zakelijke gebruikers en huishoudens moeten aan de slag met drinkwaterbesparing. Het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen van 129 liter tot 100 liter per dag in 2035. Grootverbruikers dienen een reductie van 20%  te realiseren ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019. Laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 10 april is vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water. Door de genoemde doelen te realiseren kan het effect van toename van de watervraag in relatie tot de schaarsere beschikbaarheid van water worden beperkt.
Druppende kraan -1

Geen nieuwe woningen omdat er geen drinkwater meer beschikbaar is

03 april 2024

Het is inmiddels zover, de noodklok wordt geluid door Vitens. De nieuwbouw van woningen wordt bedreigd door schaarste aan drinkwater.Lees hier het artikel in het Financieel Dagblad en hier het artikel op NOS.nl
Adaptieve regenwateropvang the Green Village

Adaptieve regenwateropvang bij de Green Village

19 maart 2024

Zware regenbuien hebben steeds vaker tot gevolg dat riolen overlopen en dat wateroverlast optreedt. De overlast kan worden gereduceerd daken, op het moment van zware regenval, ‘af te koppelen’ van het rioolstelsel. Op Green Village tonen we aan dat de regenwatertank heel goed voor dit doel kan worden ingezet. Wij doen dat m.b.v. een adaptieve computergestuurde regeling die zowel gebruik maakt van de actuele weerssituatie op het Green Village terrein, alsook de weersverwachtingen van het KNMI voor de weerssituatie op termijn.