Plaatsing regenwatertanks 1e cirkel Ecodorp Boekel

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

25 maart 2020

Regenwater in huis in Ecodorp Boekel

Bij de drie wooncirkels op Ecodorp Boekel worden momenteel regenwatersystemen geplaatst. Het regenwater wordt opgevangen in tanks en zal gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten en voor de wasmachines. Daarmee besparen de bewoners 40% op kostbaar, heerlijk drinkwater van Brabant Water en zorgen ze ervoor dat er geen waardevol regenwater in het gemeentelijk riool terecht komt (waar zij trouwens niet op aangesloten zijn). Het regenwater komt waar het thuishoort, in de bodem. Maar eerst gaan ze het gebruiken waar ze kunnen.

Extreme regenval bestendig
De drinkwatervoorziening komt in Nederland steeds meer onder druk te staan, zo bleek afgelopen zomers wel. Klimaatverandering zorgt voor lange periodes van droogte waardoor de grondwaterniveaus sterk daalden. Maar regent het wel dan is het steeds intensiever; dat hebben we afgelopen maand wel gemerkt. Om daar goed mee om te gaan het is heel nuttig om regenwater op te slaan en te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de woningen bestand zijn tegen extreme regenval.

Regenwater van het dak
De dakoppervlakte per cirkel bedraagt ongeveer 600m² en daarmee kan jaarlijks ca. 400m³ aan regenwater worden opgevangen. Dat is goed voor 100.000 toiletspoelingen of 10.000 wasbeurten. Dit regenwater wordt per wooncirkel opgevangen in drie tanks van 10m³ (zie foto), oftewel er is een voorraad voor ongeveer een maand. De cirkels hebben wel groendaken, waardoor een deel van het water door de planten opgenomen worden en in het substraat blijft. Maar het gebruik van een groendak heeft zo ontzettend veel voordelen bij alle weersextremen, dat dit nadeel op de koop wordt toegenomen.

Toegepaste techniek van Mijn Waterfabriek
Het regenwatersysteem bestaat uit regenwatertanks, een pompsysteem en een filterinstallatie. Voor de regenwatertanks heeft Mijn Waterfabriek gekozen voor beton. De voordelen daarvan zijn de stabiliteit, de lange levensduur en de positieve invloed op de waterkwaliteit. De mineralen in de wand reduceren de kans op biologische ontwikkeling van het regenwater, in combinatie met de lage ondergrondse temperatuur en het feit dat er geen lichttoetreding is.
Een dubbel uitgevoerd pompsysteem zorgt voor de waterdruk naar de toiletten en wasmachines in de gehele wooncirkel. Deze schakelen volautomatisch over op drinkwater als het niveau in de tanks te laag wordt.
De filterinstallatie is een actief koolfilter. Deze zorgt voor ontkleuring van het regenwater en dat is noodzakelijk omdat het groen dak zorgt voor enige verkleuring van het afstromend regenwater.

Infiltratie overtollig regenwater
Natuurlijk zal het ook gaan voorkomen dat de regenwatertanks vol zitten en het nog steeds regent. Dat overtollige regenwater wordt achter de tanks geïnfiltreerd in de bodem, zodat het toch nuttig is voor de beplanting. Met acht infiltratietunnels per cirkel is er 13,6m³ aan bergingscapaciteit, dus laat die hevige buien maar komen!

Meer interessante nieuwsberichten

Trias Aqua

Trias Aqua

10 mei 2019

We maken uw gebouw, woonwijk of bedrijfsterrein klimaatbestendig, waterneutraal en zelfvoorzienend. Dat doen we aan de hand van de Trias Aqua. Deze geeft heel eenvoudig prioriteit aan het toepassen van maatregelen. 
Regenwater van dak

Alles over regenwater

11 juni 2019

Neerslag ontstaat wanneer de afmetingen van onderkoelde druppeltjes in wolken te groot worden, ze worden dan te zwaar en vallen naar beneden. Wolken ontstaan op hun beurt door verdamping van water op de aarde en met name de zee.
Regenwater

Mijn Waterfabriek helpt u met duurzaam watergebruik

11 juni 2019

Regenwater houdt ons steeds meer bezig. Klimaatverandering zorgt voor overlast door hevige regenbuien, soms voor verdroging, en in ieder geval voor stijgende kosten van de rioolheffing. 
20508074_l

Grijs water uitstekend opnieuw te gebruiken

11 juni 2019

Grijs water is het water dat afkomstig is van het douchen en wassen. Het wordt grijs genoemd omdat het maar heel licht verontreinigd is. Er komen alleen zeepresten en wat lichte vervuiling in voor en dan ook nog in lage concentraties.
permapack 35

Slimme oplossing voor infiltratie rondom de woning

11 juni 2019

Overlast van regenwater is eenvoudig op te lossen met Permapack. Dit zijn kleine, maar oersterke infiltratiekratten. U kunt er het regenwater in bufferen, het laten weglopen (infiltreren) in de grond of met de Permapack het regenwater transporteren naar een andere plek.