• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

06 juli 2023

Onderzoek hemel- en grijswatersystemen bewijst forse drinkwaterbesparing

Witteveen+Bos heeft in opdracht van het ministerie van Bzk onderzoek gedaan naar hemel- en grijswatersystemen en komt tot de conclusie dat deze een forse drinkwaterbesparing opleveren: dagelijks 30 tot 48 liter per persoon. Een verplichting in het Besluit bouwen leefomgeving (Bbl) kan dan ook bijdragen aan het verminderen van drinkwaterverbruik en het tegengaan van waterschaarste. Na het zomerreces komen de betrokken ministers met een beleidsreactie.

In het onderzoek staat de vraag centraal wat voor- en nadelen zijn van een mogelijke verplichting van hemelwater- en grijswatergebruik bij nieuwbouwwoningen. Het rapport is vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd door minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening, mede namens minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

Witteveen+Bos heeft gekeken naar een hemelwatersysteem met een tank van 5m3 en voor het hergebruik van grijs water naar een recirculatiedouche, een Moving BioBed Reactor en een Membraan BioReactor. De onderzoekers tonen onder andere de toepassingen en de mogelijke drinkwaterbesparing, waarbij zij zich baseren op nationale en internationale informatie en ervaringen op het gebied van techniek, volksgezondheid, milieu, kosten en wet- en regelgeving. 

Beleidsreactie na zomerreces
Een integrale beleidsafweging op basis van de bevindingen behoorde niet tot de onderzoeksopdracht. Ook minister De Jonge komt hiermee niet in zijn aanbiedingsbrief. De Jonge meldt alleen dat hij samen met ministers Harbers en Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) werkt een beleidsreactie. Die gaat na het politieke zomerreces naar de Tweede Kamer.

Besparing van dagelijks maximaal 48 liter mogelijk
De beslisnota bij de Kamerbrief bevat een overzicht van de voor- en nadelen van het mogelijk verplichten van de systemen. Positief is dat een verplichting in het Bbl fors kan bijdragen aan het verminderen van drinkwaterverbruik en het tegengaan van (drink)waterschaarste. Hemel- en grijswatersystemen levere een drinkwaterbesparing op van 30 tot 48 liter per persoon per dag. Dat is aanzienlijk want momenteel gebruiken mensen dagelijks gemiddeld 129 liter drinkwater, vooral voor de douche, het toilet en de wasmachine. Hiermee kan de doelstelling van het kabinet om het drinkwaterverbruik te verlagen naar 100 liter per persoon per dag dus ruimschoots gerealiseerd worden.

Met de grote woningbouwopgave is er nu een kans voor het zetten van een eerste stap om in de toekomst minder afhankelijk te worden van grond- en oppervlaktewater. Met een verplichting wordt invulling gegeven aan het rijksbeleid, zoals de nationale aanpak voor klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving en het principe ‘water en bodem sturend’. Ook werkt de regel direct door deze op te nemen in het Besluit bouwen leefomgeving, dat gemeenten handhaven. Het wordt zo verplicht om in iedere nieuwbouw hemelwater op te vangen..

Mogelijke nadelen
Als nadelen noemt Witteveen+Bos:
  • Een mogelijke verslechtering van de milieuprestatie van gebouwen 
  • De investering van € 4.000,- tot 7.000,-
  • De hogere integrale kosten per m3 voor hemelwater of grijswater in vergelijking met drinkwater
  • Mogelijke risico’s voor de gezondheid

Vewin is voorstander van waterbewust bouwen
Vewin, de vereniging van waterbedrijven, wijst op het in 2022 gepubliceerde standpunt over waterbewust bouwen. Dit draagt bij aan het zekerstellen van de toekomstige drinkwatervoorziening. Waterbewust bouwen vraagt zowel om een wijziging van het Bbl als om een aanpassing van het Drinkwaterbesluit. Vewin vindt dat huishoudwater niet alleen voor het spoelen van het toilet moet kunnen worden benut, maar ook voor de wasmachine en de buitenkraan (tuin, auto, ramen wassen e.d.)

Toelichting Mijn Waterfabriek op het onderzoek
Mijn Waterfabriek heeft bijgedragen aan de tot standkoming van het onderzoek van Witteveen+Bos en deelt in belangrijke mate de inhoud daarvan. Ons standpunt is dat de voordelen zonder meer opwegen tegen de nadelen en dat er maatschappelijk gezien feitelijk geen ander goed alternatief is om het drinkwaterverbruik te verlagen. Daarnaast hebben we vanuit de Expertgroep Circulair Water van de Water Alliance aan de betrokken ministeries aanvullende adviezen verstrekt om de genoemde nadelen te ondervangen, met name ten aanzien van het voorkomen van risico's voor de volksgezondheid.

Meer interessante nieuwsberichten

Comfort systeem

Dit is waarom we naar België moeten kijken om drinkwater te besparen: ‘Het is ongelofelijk zonde’ (artikel Stentor en AD)

17 april 2024

Stel je het volgende voor: je hebt zojuist 35 literflessen Spa blauw in de supermarkt gekocht en nu kieper je de een na de andere fles leeg in het toilet, tot er geen druppel meer over is. Bizar, inderdaad. Toch is dit wat vrijwel iedereen doet, want dagelijks spoelen we per persoon ruim 30 liter drinkwater door ons toilet. En dat kan echt anders, zeggen experts.Waanzin. Een ander woord kan waterexpert Johan Bel uit Hardenberg er niet voor verzinnen. ,,We hebben het schoonste drinkwater ter wereld, maar we gebruiken het vooral om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de wasmachine te laten draaien en het toilet te spoelen. Het is ongelofelijk zonde dat we hiervoor schoon drinkwater gebruiken.”Dus: wat als het lukt dagelijks fors minder drinkwater te gebruiken? ,,De technologische oplossingen zijn er”, zegt Bel. ,,We moeten ze alleen wel inzetten.” In dit verhaal lees je hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. ,,Zo ingewikkeld is het niet.”
paraplu en regen

Onderzoek naar de motivatie van mensen voor het gebruik van regenwater

12 april 2024

Er is een groeiende interesse voor toepassingen van regenwater, met name in Vlaanderen. Dit roept de vraag op hoe groot de vraag naar verschillende regenwatertoepassingen nu werkelijk is, en belangrijker nog, wat de achterliggende motivaties zijn voor particulieren om hierin te investeren. KWR heeft recent een studie afgerond door middel van een representatieve online enquête in zowel Nederland (n = 1013) als Vlaanderen (n = 1005) en 25 aanvullende vervolginterviews.
Druppende kraan -1

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing vastgesteld door Bestuurlijke Overleg Water

12 april 2024

Zakelijke gebruikers en huishoudens moeten aan de slag met drinkwaterbesparing. Het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen van 129 liter tot 100 liter per dag in 2035. Grootverbruikers dienen een reductie van 20%  te realiseren ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019. Laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 10 april is vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water. Door de genoemde doelen te realiseren kan het effect van toename van de watervraag in relatie tot de schaarsere beschikbaarheid van water worden beperkt.
Druppende kraan -1

Geen nieuwe woningen omdat er geen drinkwater meer beschikbaar is

03 april 2024

Het is inmiddels zover, de noodklok wordt geluid door Vitens. De nieuwbouw van woningen wordt bedreigd door schaarste aan drinkwater.Lees hier het artikel in het Financieel Dagblad en hier het artikel op NOS.nl