Meest natuurinclusieve leefomgeving verrijst in Amsterdam

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

12 september 2022

Meest natuurinclusieve leefomgeving verrijst in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft het concept GROEI van VORM geselecteerd als winnend plan voor Weespertrekvaart kavel 2 en 3 in Overamstel. GROEI wordt een van de meest natuurinclusieve plannen van Nederland, waarin 58 koop loftwoningen en 165 huurwoningen (voor middelduur & sociaal segment) worden gerealiseerd. Een natuurinclusieve, klimaatbestendige en duurzame leefomgeving die biodiversiteit en gezondheid maximaal ondersteunt, naar ontwerp van Flux Landscape Architecture, de Architekten Cie., Temp.architecture, en Raumplan.

GROEI biedt een uitgekiend, modern programma voor wonen, zorg en werken in een groene oase, die de natuur de stad intrekt. Een omgeving waar mens en natuur gezond kunnen wonen en werken. GROEI is straks het enige gebouw in Nederland met op acht meter hoogte een daktuin met grond pakketten van gemiddeld tachtig centimeter hoog. Hierdoor kan er volwaardig groen in groeien.

De groene schakel voor een vitale stad
De natuur is de verbindende factor in GROEI. Rondom het plan liggen meerdere parken en groengebieden als een gebroken ketting. Tuinpark Amstelglorie, de tuinen van het Bajeskwartier, het sportpark Drieburg en begraafplaats de Nieuwe Ooster worden dankzij GROEI met elkaar verbonden. Met het concept worden landschap en architectuur vanaf het maaiveld tot aan het dak met elkaar verweven. Meer dan 80% van de gevels krijgt een groene begroeiing, waardoor bewoners gedurende vier seizoenen een andere gevel aanschouwen. De toegepaste bouwmaterialen bestaan grotendeels uit bio-based materialen, zoals hout. Ook past VORM circulair beton toe. Gecombineerd met de groene vallei, een eetbaar bos met eetbare vruchten, een gedetailleerd beplantingsplan en nestkasten in balkons en kozijnen is GROEI een van de meest natuurinclusieve plannen van Nederland.

Natuurbeleving tot de voordeur
Met een verborgen binnen gebied geïnspireerd door de valleien, routes door de natuur, natuurinclusieve binnen- en buitengevels beleven bewoners de natuur tot aan de voordeur. Donker Groen, de groenaannemer en onderhoudspartij van de gevelbeplanting, denkt aan de voorkant mee om het ecologische beheerplan zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Donker Groen blijft 15 jaar verbonden aan het project voor het onderhoud. Hiervoor is een onderhoudsplan opgesteld. VORM doneert voor de eerste vijf jaar ca 400.000 Euro voor het onderhoud van de gevels en organiseren van workshops voor de bewoners over de beheer en geïmplementeerde natuurinclusieve maatregelen in het plan.

Betaalbaar wonen in Weespertrekvaartbuurt
GROEI draagt bij aan het oplossen van het tekort aan betaalbare woningen in Amsterdam. In het plan worden voor 223 huishoudens betaalbare woonruimte gerealiseerd. Om meer ruimte te bieden aan middeldure huur en sociale huurwoningen, zijn de koopwoningen ontwikkeld als kleine loftwoningen voor starters en jonge gezinnen. Zij kunnen gemakkelijk een betaalbare woning vinden, terwijl er voldoende ruimte overblijft voor 165 huurwoningen, waarvan de sociale huurwoningen door woningcorporatie Rochdale worden afgenomen. In het gebouw zijn ook maatschappelijke voorzieningen gepland, waaronder een buurtkamer en 32 wooneenheden met 24-uurs zorg.

Beoordeling plan door gemeente
Het woningprogramma is gebaseerd op de 40-40-20 regel. Dit houdt in dat 40% van de woningen in het sociale segment, 40% van de woningen in het middel segment en 20% vrije sector woningen. In het plan zijn de meeste ruime (70m2) middenhuurwoningen opgenomen van alle inzenders. Het natuurinclusieve concept werd door de gemeente Amsterdam goed beoordeeld door de extra laag in de vorm van groene terrassen, bruggen, ontsluitingen en verbindingen. Het plan geeft hiermee een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de nieuwe buurt.

Optimaal genieten van natuur in Amsterdam
De waarde van natuur wordt met het winnende concept expliciet gemaakt. Natuurinclusiviteit was het speerpunt in de ontwikkeling van GROEI: “Met ons concept kunnen mensen optimaal genieten van de natuur en trekken we tegelijkertijd dieren aan. Natuur helpt de stad bij klimaatadaptatie, vegetatie gaat hittestress tegen en is goed voor de luchtkwaliteit en bovenal een basis voor het creëren van een leefbare woonomgeving”, vertelt Mo Sedighi, Senior conceptontwikkelaar bij VORM. “Alleen al de aanblik van groen kalmeert de mens, en natuur doet nog zoveel meer.”

Planning
De maakpartners van VORM zijn specialist in prefab draagconstructies van hout en (circulair) beton, waarmee VORM de doorlooptijd van de bouw versnelt. Dankzij een slimme dakconstructie zijn volwassen bomen en beplanting op het acht meter hoge dak mogelijk. Het ontwerp wordt de komende maanden uitgewerkt tot een voorlopig- en definitief ontwerp, de bouw start naar verwachting medio Q2 2024.
Aan GROEI werken mee: Flux Landscape architecture, de Architekten Cie., Temp.architecture, Raumplan, Donker Design, OMRT, DGMR, Bureau Viridis, Tenman, VORM2050, Mijn Waterfabriek, New Horizon, CD20, BBN, IMD, VIAC, Facedo, Vianen, Sorba en Parallel.

Bron: VORM

Meer interessante nieuwsberichten

Comfort systeem

Dit is waarom we naar België moeten kijken om drinkwater te besparen: ‘Het is ongelofelijk zonde’ (artikel Stentor en AD)

17 april 2024

Stel je het volgende voor: je hebt zojuist 35 literflessen Spa blauw in de supermarkt gekocht en nu kieper je de een na de andere fles leeg in het toilet, tot er geen druppel meer over is. Bizar, inderdaad. Toch is dit wat vrijwel iedereen doet, want dagelijks spoelen we per persoon ruim 30 liter drinkwater door ons toilet. En dat kan echt anders, zeggen experts.Waanzin. Een ander woord kan waterexpert Johan Bel uit Hardenberg er niet voor verzinnen. ,,We hebben het schoonste drinkwater ter wereld, maar we gebruiken het vooral om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de wasmachine te laten draaien en het toilet te spoelen. Het is ongelofelijk zonde dat we hiervoor schoon drinkwater gebruiken.”Dus: wat als het lukt dagelijks fors minder drinkwater te gebruiken? ,,De technologische oplossingen zijn er”, zegt Bel. ,,We moeten ze alleen wel inzetten.” In dit verhaal lees je hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. ,,Zo ingewikkeld is het niet.”
paraplu en regen

Onderzoek naar de motivatie van mensen voor het gebruik van regenwater

12 april 2024

Er is een groeiende interesse voor toepassingen van regenwater, met name in Vlaanderen. Dit roept de vraag op hoe groot de vraag naar verschillende regenwatertoepassingen nu werkelijk is, en belangrijker nog, wat de achterliggende motivaties zijn voor particulieren om hierin te investeren. KWR heeft recent een studie afgerond door middel van een representatieve online enquête in zowel Nederland (n = 1013) als Vlaanderen (n = 1005) en 25 aanvullende vervolginterviews.
Druppende kraan -1

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing vastgesteld door Bestuurlijke Overleg Water

12 april 2024

Zakelijke gebruikers en huishoudens moeten aan de slag met drinkwaterbesparing. Het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen van 129 liter tot 100 liter per dag in 2035. Grootverbruikers dienen een reductie van 20%  te realiseren ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019. Laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 10 april is vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water. Door de genoemde doelen te realiseren kan het effect van toename van de watervraag in relatie tot de schaarsere beschikbaarheid van water worden beperkt.
Druppende kraan -1

Geen nieuwe woningen omdat er geen drinkwater meer beschikbaar is

03 april 2024

Het is inmiddels zover, de noodklok wordt geluid door Vitens. De nieuwbouw van woningen wordt bedreigd door schaarste aan drinkwater.Lees hier het artikel in het Financieel Dagblad en hier het artikel op NOS.nl