Hoe regenwater hergebruiken

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

14 juni 2019

Hoe regenwater hergebruiken

Hoe kan ik regenwater hergebruiken? We geven u graag advies over deze vraag die door ons steeds vaker wordt gesteld.

In Nederland zijn we er niet aan gewend, maar in de meeste landen is het heel gewoon om regenwater te gebruiken. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Het gebruik daarvan is eigenlijk heel eenvoudig, u kunt het regenwater opvangen in een tank en het via een pomp laten toevoeren naar de verbruikspunten:

  • de toiletten
  • de wasmachine
  • de kranen
  • de douche

De samenstelling van een regenwatersysteem is als volgt:

Het regenwater loopt vanaf het dak via een regenwaterbuis naar beneden en wordt via een ondergrondse buis geleid naar de regenwatertank. Deze tank kan van beton of kunststof worden gemaakt, heeft meestal een inhoud van 3.000 tot 5.000 liter en wordt bij voorkeur ondergronds geplaatst. Ook kan het een flexibele zak zijn die in de kruipruimte wordt geplaatst.

In de tank is een filter met terugslagklep gemonteerd (nr.1). Deze zorgt voor verwijdering van de meegestroomde vervuiling. Het overtollige regenwater wordt via een sifon naar buiten de tank geleid. Deze overstort kan worden aangesloten op het riool, op oppervlaktewater of op een infiltratievoorziening.

Het gefilterde water loopt via een rustige toevoer (nr.2) in de tank. Via een aanzuiging (nr.3) wordt dit naar binnen getransporteerd. Binnen je huis of bedrijf hangt een regenwaterstation (nr.6) dat het regenwater transporteert naar de verbruikstoestellen. Dit regenwaterstation is voorzien van een pomp, besturing en drinkwatersuppletie. Als het niveau in de tank te laag is, dan schakelt het regenwaterstation automatisch over op drinkwater. Een vlotter in de tank (nr.4) zorgt voor de signalering.

Regenwatersysteem voor bedrijven

Voor bedrijven werkt het systeem hetzelfde. Het systeem wordt dan alleen groter uitgevoerd en van een extra buffervat voorzien.

Meer interessante nieuwsberichten

Vakantie 2025

Sluiting zomervakantie 2025

07 juli 2025

We willen u graag informeren over de leveringen in de zomer, zodat u goed voorbereid bent!Mijn Waterfabriek is in week 31 en  32 (van 28 juli tot en met 8 augustus) helemaal gesloten. In deze week versturen we dus even géén bestellingen.Belangrijk voor regenwatertanks: van 14 juli tot en met 1 augustus kunnen we helaas géén regenwatertanks versturen. De puttenfabriek is dan dicht.Goed nieuws: Alle andere producten kunt u gewoon blijven bestellen! Heeft u in week 31 en 32 een vraag of wilt u een aanvraag indienen? Dat kan gewoon! Wij behandelen uw berichten zo snel mogelijk.Fijne zomer gewenst!
Toilet doorspoelen

Webinar regenwatersystemen

22 mei 2025

Woensdag 21 mei hebben we weer een webinar gehouden over regenwatersystemen. Heb je deze gemist of wil je terugkijken? Dan kan dat hier.
Douchen met regenwater

Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

09 april 2025

In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.Lees verder. 
Lege regenwaterput

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

09 april 2025

In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.Lees verder.