Hoe regenwater hergebruiken

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

14 juni 2019

Hoe regenwater hergebruiken

Hoe kan ik regenwater hergebruiken? We geven u graag advies over deze vraag die door ons steeds vaker wordt gesteld.

In Nederland zijn we er niet aan gewend, maar in de meeste landen is het heel gewoon om regenwater te gebruiken. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Het gebruik daarvan is eigenlijk heel eenvoudig, u kunt het regenwater opvangen in een tank en het via een pomp laten toevoeren naar de verbruikspunten:

  • de toiletten
  • de wasmachine
  • de kranen
  • de douche

De samenstelling van een regenwatersysteem is als volgt:

Het regenwater loopt vanaf het dak via een regenwaterbuis naar beneden en wordt via een ondergrondse buis geleid naar de regenwatertank. Deze tank kan van beton of kunststof worden gemaakt, heeft meestal een inhoud van 3.000 tot 5.000 liter en wordt bij voorkeur ondergronds geplaatst. Ook kan het een flexibele zak zijn die in de kruipruimte wordt geplaatst.

In de tank is een filter met terugslagklep gemonteerd (nr.1). Deze zorgt voor verwijdering van de meegestroomde vervuiling. Het overtollige regenwater wordt via een sifon naar buiten de tank geleid. Deze overstort kan worden aangesloten op het riool, op oppervlaktewater of op een infiltratievoorziening.

Het gefilterde water loopt via een rustige toevoer (nr.2) in de tank. Via een aanzuiging (nr.3) wordt dit naar binnen getransporteerd. Binnen je huis of bedrijf hangt een regenwaterstation (nr.6) dat het regenwater transporteert naar de verbruikstoestellen. Dit regenwaterstation is voorzien van een pomp, besturing en drinkwatersuppletie. Als het niveau in de tank te laag is, dan schakelt het regenwaterstation automatisch over op drinkwater. Een vlotter in de tank (nr.4) zorgt voor de signalering.

Regenwatersysteem voor bedrijven

Voor bedrijven werkt het systeem hetzelfde. Het systeem wordt dan alleen groter uitgevoerd en van een extra buffervat voorzien.

Meer interessante nieuwsberichten

Dichte kraan

Gebrek aan drinkwater dreigt woningbouw en bedrijven te raken

12 februari 2024

Waterbedrijven vrezen in de toekomst niet genoeg water te kunnen leveren voor nieuwe woningen en bedrijfspanden. Ze lopen aan tegen trage vergunningsprocedures en hebben te weinig geld om te investeren in nieuwe waterbronnen.Dat zegt Vewin, de belangenvereniging voor waterbedrijven als Dunea, Vitens en Evides. Ook toezichthouder ILT trok hierover onlangs aan de bel. Zonder snelle actie kunnen onder meer in Twente, Groningen, West-Brabant en de provincie Utrecht al op korte termijn problemen ontstaan. Vanaf 2030 kan dat zelfs in het hele land.
Grootschalig industrieel gebruik van regenwater

Webinar regenwatersystemen

08 februari 2024

We organiseren weer een webinar over regenwatersystemen. Nu op woensdag 13 maart van 13.00-15.00u.Ben je bouwprofessional, meld je dan hier snel aan. 
GSV

Technisch achtergronddocument gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater Vlaanderen

12 januari 2024

Het technisch achtergronddocument heeft tot doel de GSV hemelwater (voor Vlaanderen) te verduidelijken en te kaderen. De nieuwe verordening is in werking getreden op 2 oktober 2023. Met praktische voorbeelden en verduidelijkingen legt het technisch document uit hoe de GSV hemelwater in de praktijk kan toegepast worden. Het document richt zich naar architecten, vergunningaanvragers en -verleners. De GSV hemelwater bepaalt wanneer en onder welke voorwaarden bij bouwprojecten en verhardingen hemelwatergebruik, infiltratie of buffering van hemelwater moeten uitgevoerd worden.
MIA en Vamil 2024

Milieu-investeringsaftrek 2024 voor de bebouwde omgeving

02 januari 2024

Eind vorig jaar publiceerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de nieuwe Milieulijst voor 2024. Hierop staan nieuwe bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De aftrekpercentages van de Milieu-investeringsaftrek blijven 27%, 36% en 45%. Het budget voor de Milieu-investeringsaftrek is in 2024 € 192 miljoen. Voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is € 25 miljoen beschikbaar waarmee ook in 2024 tot 75% van milieu-investeringen kan worden afgeschreven.