
Hoe kan ik regenwater vertraagd afvoeren?
- 30 jaar expertise in water
- Betrouwbare kwaliteit
- Innovatieve oplossingen
- Uitstekende service
17 juni 2019
Hoe kan ik regenwater vertraagd afvoeren?
Bij nieuwbouw en verbouw wordt u vaak verplicht om het regenwater op eigen terrein vast te houden. Soms mag u dat nadien wel afvoeren naar het riool of naar oppervlaktewater, maar dan met een vertraging. Het Waterschap of Hoogheemraadschap bepaalt dan welk volume u per dag mag afvoeren of hoe lang u het regenwater moet vasthouden.
Maar hoe moet u dat doen? Hoe kunt u regenwater vertraagd afvoeren?
Er zijn hiervoor drie methodes:
- U kunt het regenwater opslaan in een tank en gebruiken binnen de woning. In dat geval voert u het regenwater dus helemaal niet af. Lees hier meer over systemen voor het gebruik van regenwater.
- U kunt het regenwater opvangen in infiltratiekratten zodat het langzaam wegzakt in de grond. Lees hier meer over de mogelijkheden voor regenwaterinfiltratie.
- U kunt gebruik maken van een debietvertrager. Deze kan in een put worden geplaatst en is instelbaar zodat u het juiste volume afvoert naar het riool of oppervlaktewater, precies conform de eis van het waterschap. Elk afvoerdebiet tussen de 0,05 en 6,5 l/s is instelbaar.
Zo ziet de debietvertrager er uit:
Wilt u meer weten over vertraagde afvoer van regenwater? Stuur ons een mail [email protected] of bel op 085-0471014
Meer interessante nieuwsberichten


Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?
09 april 2025
In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.Lees verder.

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?
09 april 2025
In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.Lees verder.

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent
19 maart 2025
Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.Op de woningen liggen zogenoemde ROEF-daken. Dat zijn hellende daken waar verschillende groene plantjes op groeien, waardoor de daken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast wordt regen gefilterd in een speciale filterput en daarna opgevangen en opgeslagen in een ondergronds waterbuffervat in de tuin. Het water wordt niet alleen gebruikt voor het bewateren van het dak bij droogte, de bewoners kunnen het water ook gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet.