
- 30 jaar expertise in water
- Betrouwbare kwaliteit
- Innovatieve oplossingen
- Uitstekende service
14 juni 2019
Hoe kan ik hemelwater infiltreren?
Met infiltratie van hemelwater wordt bedoeld dat dit in de grond terecht komt en niet in de riolering. Hemelwaterinfiltratie is eigenlijk heel gemakkelijk. U kunt eenvoudig een aantal infiltratietunnels ingraven in uw tuin. Daarmee maakt u als het ware een holle ruimte onder de grond, waarin het regenwater tijdens een regenbui opgevangen kan worden. Een infiltratietunnel is omwikkeld met een geotextiel, dat houdt het zand tegen en voorkomt ingroei van wortels. Het hemelwater kan er echter wel doorheen, zodat dit kan wegsijpelen in de grond. En dat heet dus hemelwaterinfiltratie.
Afkoppelen verplicht door gemeenten
Hemelwater loopt normaal gesproken van uw terrein naar de straat of loopt vanaf uw dak via de dakgoten en regenwaterbuizen naar de riolering. Steeds meer gemeenten verplichten u echter om het hemelwater op eigen terrein te houden. Dat wordt ook wel afkoppelen genoemd. Gelukkig zijn er ook veel gemeenten die daarvoor subsidie verstrekken om het u makkelijker te maken om een infiltratiesysteem aan te leggen.
Zandvang en bladscheider
Het is belangrijk dat het hemelwater schoon in uw infiltratietunnels komt. Gebruik daarom altijd bladscheiders en een zandvangput. Daarin zitten zeven die ervoor zorgen dat bladeren en zand afgevangen worden. Controleer altijd één of twee keer per jaar of uw zandvangput nog voldoende doorstroomt.
Watervriendelijke tuin
Eigenlijk is het heel logisch dat het hemelwater op uw eigen terrein blijft, het valt er immers niets voor niets en uw tuin kan het hemelwater meestal erg goed gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden om een watervriendelijke tuin te maken. Zelfs als u veel bestrating heeft, dan kunt u met infiltratiekratten toch zorgen voor een goede afvoer van het hemelwater.
Doe het zelf pakket
Met Drainmax infiltratietunnels kunt u zelf eenvoudig een infiltratiesysteem aanleggen.
Bereken zelf het aantal infiltratiekratten
U kunt zelf berekenen hoeveel infiltratiekratten u nodig heeft. Nog gemakkelijk is het om even uw gegevens in te vullen in de calculatietool op de homepage. Dan werken wij gratis een calculatie voor u uit.
Meer interessante nieuwsberichten


Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?
09 april 2025

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?
09 april 2025

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent
19 maart 2025