Hoe kan ik hemelwater infiltreren?

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

14 juni 2019

Hoe kan ik hemelwater infiltreren?

Met infiltratie van hemelwater wordt bedoeld dat dit in de grond terecht komt en niet in de riolering. Hemelwaterinfiltratie is eigenlijk heel gemakkelijk. U kunt eenvoudig een aantal infiltratiekratten ingraven in uw tuin. Daarmee maakt u als het ware een holle ruimte onder de grond, waarin het regenwater tijdens een regenbui opgevangen kan worden. Een infiltratiekrat is omwikkeld met een geotextiel, dat houdt het zand tegen en voorkomt ingroei van wortels. Het hemelwater kan er echter wel doorheen, zodat dit kan wegsijpelen in de grond. En dat heet dus hemelwaterinfiltratie.

Afkoppelen verplicht door gemeenten

Hemelwater loopt normaal gesproken van uw terrein naar de straat of loopt vanaf uw dak via de dakgoten en regenwaterbuizen naar de riolering. Steeds meer gemeenten verplichten u echter om het hemelwater op eigen terrein te houden. Dat wordt ook wel afkoppelen genoemd. Gelukkig zijn er ook veel gemeenten die daarvoor subsidie verstrekken om het u makkelijker te maken om een infiltratiesysteem aan te leggen.

Zandvang en bladscheider
Het is belangrijk dat het hemelwater schoon in uw infiltratiekratten komt. Gebruik daarom altijd bladscheiders en een zandvangput. Daarin zitten zeven die ervoor zorgen dat bladeren en zand afgevangen worden. Controleer altijd één of twee keer per jaar of uw zandvangput nog voldoende doorstroomt. 

Watervriendelijke tuin
Eigenlijk is het heel logisch dat het hemelwater op uw eigen terrein blijft, het valt er immers niets voor niets en uw tuin kan het hemelwater meestal erg goed gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden om een watervriendelijke tuin te maken. Zelfs als u veel bestrating heeft, dan kunt u met infiltratiekratten toch zorgen voor een goede afvoer van het hemelwater.

Doe het zelf pakket
Met Permapack kunt u zelf eenvoudig een infiltratiesysteem aanleggen.

Bereken zelf het aantal infiltratiekratten
U kunt zelf berekenen hoeveel infiltratiekratten u nodig heeft. Nog gemakkelijk is het om even je gegevens in te vullen op www.infiltratieplan.nl . Dan werken wij gratis een calculatie voor u uit.

Meer interessante nieuwsberichten

Trias Aqua

Trias Aqua

10 mei 2019

We maken uw gebouw, woonwijk of bedrijfsterrein klimaatbestendig, waterneutraal en zelfvoorzienend. Dat doen we aan de hand van de Trias Aqua. Deze geeft heel eenvoudig prioriteit aan het toepassen van maatregelen. 
Regenwater van dak

Alles over regenwater

11 juni 2019

Neerslag ontstaat wanneer de afmetingen van onderkoelde druppeltjes in wolken te groot worden, ze worden dan te zwaar en vallen naar beneden. Wolken ontstaan op hun beurt door verdamping van water op de aarde en met name de zee.
Regenwater

Mijn Waterfabriek helpt u met duurzaam watergebruik

11 juni 2019

Regenwater houdt ons steeds meer bezig. Klimaatverandering zorgt voor overlast door hevige regenbuien, soms voor verdroging, en in ieder geval voor stijgende kosten van de rioolheffing. 
20508074_l

Grijs water uitstekend opnieuw te gebruiken

11 juni 2019

Grijs water is het water dat afkomstig is van het douchen en wassen. Het wordt grijs genoemd omdat het maar heel licht verontreinigd is. Er komen alleen zeepresten en wat lichte vervuiling in voor en dan ook nog in lage concentraties.
permapack 35

Slimme oplossing voor infiltratie rondom de woning

11 juni 2019

Overlast van regenwater is eenvoudig op te lossen met Permapack. Dit zijn kleine, maar oersterke infiltratiekratten. U kunt er het regenwater in bufferen, het laten weglopen (infiltreren) in de grond of met de Permapack het regenwater transporteren naar een andere plek.