UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

14 augustus 2024

UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.

Het UMCG gebruikt zo’n 200 miljoen liter water per jaar als drinkwater en voor de afwas, maar ook om apparatuur en ruimtes te koelen, via koeltorens- en machines. Deze zijn goed voor zo’n vijftien procent van het totale waterverbruik van het UMCG. Het UMCG heeft een dakoppervlak van 38.065 m². Dat levert jaarlijks tussen de 23,5 en 38 miljoen liter regenwater op wat uitstekend gebruikt kan worden voor de koeltorens.

Het regenwater loopt vanaf het dak via buizen naar de kelders van het UMCG. Daar is eerder dit jaar een eerste ruimte geschikt gemaakt als reservoir voor in totaal 110 m³ water. Volgend jaar en in 2028 volgen nog twee ruimtes, van 90 en 200 m³. Daarmee heeft het UMCG straks drie reservoirs met een totale capaciteit van 400 m³ regenwater.  Het eerste reservoir is een verdiepte kelder, waar eerst een koelmachine stond die nu vervangen is door een nieuwe machine. Ook de andere twee reservoirs zijn kelderruimtes die straks vrijkomen omdat het ziekenhuis machines gaat vervangen. 

Als de reservoirs in 2028 allemaal in gebruik zijn, zet het UMCG een flinke stap richting het behalen van de doelen zoals vastgesteld in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing: grootverbruikers als het UMCG moeten in 2035 jaarlijks twintig procent minder water verbruiken dan in de periode 2016-2019.

Meer interessante nieuwsberichten

Regenwatersysteem Upfield Wageningen voor het spoelen van de toiletten

Webinar regenwatersystemen 21 mei

16 april 2025

We organiseren weer een webinar over regenwatersystemen. Meld je hier snel aan. Deelname is gratis.
Douchen met regenwater

Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

09 april 2025

In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.Lees verder. 
Lege regenwaterput

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

09 april 2025

In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.Lees verder. 
Sas van Gent

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent

19 maart 2025

Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt  regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.Op de woningen liggen zogenoemde ROEF-daken. Dat zijn hellende daken waar verschillende groene plantjes op groeien, waardoor de daken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast wordt regen gefilterd in een speciale filterput en daarna opgevangen en opgeslagen in een ondergronds waterbuffervat in de tuin. Het water wordt niet alleen gebruikt voor het bewateren van het dak bij droogte, de bewoners kunnen het water ook gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet.