
UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang
- 30 jaar expertise in water
- Betrouwbare kwaliteit
- Innovatieve oplossingen
- Uitstekende service
14 augustus 2024
UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang
Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.
Het UMCG gebruikt zo’n 200 miljoen liter water per jaar als drinkwater en voor de afwas, maar ook om apparatuur en ruimtes te koelen, via koeltorens- en machines. Deze zijn goed voor zo’n vijftien procent van het totale waterverbruik van het UMCG. Het UMCG heeft een dakoppervlak van 38.065 m². Dat levert jaarlijks tussen de 23,5 en 38 miljoen liter regenwater op wat uitstekend gebruikt kan worden voor de koeltorens.
Het regenwater loopt vanaf het dak via buizen naar de kelders van het UMCG. Daar is eerder dit jaar een eerste ruimte geschikt gemaakt als reservoir voor in totaal 110 m³ water. Volgend jaar en in 2028 volgen nog twee ruimtes, van 90 en 200 m³. Daarmee heeft het UMCG straks drie reservoirs met een totale capaciteit van 400 m³ regenwater. Het eerste reservoir is een verdiepte kelder, waar eerst een koelmachine stond die nu vervangen is door een nieuwe machine. Ook de andere twee reservoirs zijn kelderruimtes die straks vrijkomen omdat het ziekenhuis machines gaat vervangen.
Als de reservoirs in 2028 allemaal in gebruik zijn, zet het UMCG een flinke stap richting het behalen van de doelen zoals vastgesteld in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing: grootverbruikers als het UMCG moeten in 2035 jaarlijks twintig procent minder water verbruiken dan in de periode 2016-2019.
Dit artikel is geschreven door
Johan Bel
Johan Bel is oprichter en eigenaar van Mijn Waterfabriek. Hij wordt gedreven om mensen, bedrijven en organisaties te helpen duurzamer met water om te gaan. Met meer dan 35 jaar ervaring in het vak heeft Johan een schat aan kennis opgebouwd over het (her)gebruik van regenwater en grijswater en dat deelt hij graag. En dat doet hij niet alleen, maar met een geweldig team aan mensen bij Mijn Waterfabriek.
Johan heeft een universitaire achtergrond en werkervaring in directieteams van meerdere productie- en toeleveringsbedrijven voor de bouw. Sinds 2009 is hij als zelfstandig ondernemer actief in de energie- en watertransitie. Hoogwaardige kennis, innovatie, samenwerken en service zitten in zijn DNA. Naast Mijn Waterfabriek is Johan actief als voorzitter van de Expertgroep Circulair Water en bestuurslid van de stichting Waterpro.
Meer interessante nieuwsberichten


Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?
09 april 2025

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?
09 april 2025

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent
19 maart 2025