MIA en Vamil voor grijswaterrecyclingsystemen maakt investering aantrekkelijker

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

27 januari 2025

MIA en Vamil voor grijswaterrecyclingsystemen maakt investering aantrekkelijker

We zijn verheugd om te kunnen melden dat grijswaterrecyclingsystemen zijn toegevoegd aan de MIA\VAMIL Milieulijst 2025 onder registratienummer F 5347 'Zuiveringssysteem voor grijswaterrecycling'. 

Het MIA\VAMIL-programma is een initiatief van de Nederlandse overheid om milieu-investeringen te stimuleren door belastingvoordelen te bieden:

  • MIA (Milieu-investeringsaftrek): biedt een belastingaftrek van 45% op investeringen in grijswaterrecyclingsystemen.
  • VAMIL (willekeurige afschrijving van milieu-investeringen): maakt versnelde afschrijving van 75% mogelijk, wat de cashflow en liquiditeit van bedrijven verbetert

Zowel 45% (MIA) als 75% (VAMIL) zijn van toepassing op de totale investering, inclusief voorbereidende werkzaamheden, aankoop, installatie, inbedrijfstelling en gerelateerde kosten. 

Dit is een belangrijke stap in het erkennen van het belang van waterhergebruik in Nederland en biedt aanzienlijke financiële prikkels voor bedrijven die investeren in waterrecyclingoplossingen.

Hier vindt u de Brochure en Milieulijst 2025.

Dit artikel is geschreven door 

Johan Bel

Johan Bel is oprichter en eigenaar van Mijn Waterfabriek. Hij wordt gedreven om mensen, bedrijven en organisaties te helpen duurzamer met water om te gaan. Met meer dan 35 jaar ervaring in het vak heeft Johan een schat aan kennis opgebouwd over het (her)gebruik van regenwater en grijswater en dat deelt hij graag. En dat doet hij niet alleen, maar met een geweldig team aan mensen bij Mijn Waterfabriek.

Johan heeft een universitaire achtergrond en werkervaring in directieteams van meerdere productie- en toeleveringsbedrijven voor de bouw. Sinds 2009 is hij als zelfstandig ondernemer actief in de energie- en watertransitie. Hoogwaardige kennis, innovatie, samenwerken en service zitten in zijn DNA. Naast Mijn Waterfabriek is Johan actief als voorzitter van de Expertgroep Circulair Water en bestuurslid van de stichting Waterpro

Meer interessante nieuwsberichten

Toilet doorspoelen

Webinar regenwatersystemen

22 mei 2025

Woensdag 21 mei hebben we weer een webinar gehouden over regenwatersystemen. Heb je deze gemist of wil je terugkijken? Dan kan dat hier.
Douchen met regenwater

Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

09 april 2025

In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.Lees verder. 
Lege regenwaterput

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

09 april 2025

In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.Lees verder. 
Sas van Gent

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent

19 maart 2025

Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt  regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.