Adaptieve regenwateropvang bij de Green Village

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

19 maart 2024

Adaptieve regenwateropvang bij de Green Village

Innovatieve manier om wateroverlast en- tekort te voorkomen

Samen met een consortium van bedrijven demonstreert Mijn Waterfabriek op The Green Village een innovatieve manier om wateroverlast én watertekorten te voorkomen. Situaties die in Nederlands steeds vaker optreden als gevolg van klimaatverandering.

Hoe het werkt

Het regenwater van het dak van een loods wordt opgevangen in een Rainwater Wall (RwW)  van Aqua-Aero Watersystems die een inhoud heeft van 6m3. Deze op maat vervaardigde stalen tank is voorzien van sensoren en automatische kleppen die het opgevangen water met behulp van een pomp naar verschillende toepassingen kan sturen.

Toepassingen regenwater

Tegen één van muren van de loods is een ‘Green Wall’ opgebouwd door de Donker Groep. De Green Wall is een ‘verticale tuin’ die, evenals de gazons op het Green Village terrein, water krijgen uit de regenwatertank. Daarnaast is er door Mijn Waterfabriek een regenwaterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd waarmee het regenwater kan worden gezuiverd voor het spoelen van wc’s, om kleren te wassen  en om te douchen, maar dit laatste wordt vanwege wetgeving niet gedemonstreerd op the Green Village. 

Afkoppeling riool en een adaptief regelsysteem

Zware regenbuien hebben steeds vaker tot gevolg dat riolen overlopen en dat wateroverlast optreedt. De overlast kan worden gereduceerd daken, op het moment van zware regenval, ‘af te koppelen’ van het rioolstelsel. Op Green Village tonen we aan dat de regenwatertank heel goed ook voor dit doel kan worden ingezet. Wij doen dat m.b.v. een adaptieve computergestuurde regeling die zowel gebruik maakt van de actuele weerssituatie op het Green Village terrein, alsook de weersverwachtingen van het KNMI voor de weerssituatie op termijn.

Afkoppelen werkt als volgt

Zijn zware regenbuien in aantocht, dan zorgt het regelsysteem ervoor dat water uit de regenwatertank wordt geloosd op het -dan nog niet- overbelaste riool. Daardoor neemt de buffercapaciteit van de regenwatertank toe, kan een maximale hoeveelheid regenwater worden gebufferd waardoor belasting van het riool wordt voorkomen. Het regelsysteem is ontworpen en geleverd door RMA Hydromet, eveneens partner in deze demonstratie.

Meer interessante nieuwsberichten

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de 2e kamer

25 juni 2024

Gisteren (24 juni) heeft demissionair minister Mark Harbers van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' uit november 2022. Het hoofddoel is te komen tot een flinke drinkwaterbesparing. In 2035 mogen particulieren nog maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken in plaats van 129 liter. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. Door regenwater en grijswater te (her)gebruiken is deze doelstelling eenvoudig te realiseren. Dat maakt dan ook onderdeel uit van het Plan van Aanpak.Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is hier te downloaden.
Comfort systeem

Dit is waarom we naar België moeten kijken om drinkwater te besparen: ‘Het is ongelofelijk zonde’ (artikel Stentor en AD)

17 april 2024

Stel je het volgende voor: je hebt zojuist 35 literflessen Spa blauw in de supermarkt gekocht en nu kieper je de een na de andere fles leeg in het toilet, tot er geen druppel meer over is. Bizar, inderdaad. Toch is dit wat vrijwel iedereen doet, want dagelijks spoelen we per persoon ruim 30 liter drinkwater door ons toilet. En dat kan echt anders, zeggen experts.Waanzin. Een ander woord kan waterexpert Johan Bel uit Hardenberg er niet voor verzinnen. ,,We hebben het schoonste drinkwater ter wereld, maar we gebruiken het vooral om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de wasmachine te laten draaien en het toilet te spoelen. Het is ongelofelijk zonde dat we hiervoor schoon drinkwater gebruiken.”Dus: wat als het lukt dagelijks fors minder drinkwater te gebruiken? ,,De technologische oplossingen zijn er”, zegt Bel. ,,We moeten ze alleen wel inzetten.” In dit verhaal lees je hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. ,,Zo ingewikkeld is het niet.”
paraplu en regen

Onderzoek naar de motivatie van mensen voor het gebruik van regenwater

12 april 2024

Er is een groeiende interesse voor toepassingen van regenwater, met name in Vlaanderen. Dit roept de vraag op hoe groot de vraag naar verschillende regenwatertoepassingen nu werkelijk is, en belangrijker nog, wat de achterliggende motivaties zijn voor particulieren om hierin te investeren. KWR heeft recent een studie afgerond door middel van een representatieve online enquête in zowel Nederland (n = 1013) als Vlaanderen (n = 1005) en 25 aanvullende vervolginterviews.
Druppende kraan -1

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing vastgesteld door Bestuurlijke Overleg Water

12 april 2024

Zakelijke gebruikers en huishoudens moeten aan de slag met drinkwaterbesparing. Het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen van 129 liter tot 100 liter per dag in 2035. Grootverbruikers dienen een reductie van 20%  te realiseren ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019. Laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 10 april is vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water. Door de genoemde doelen te realiseren kan het effect van toename van de watervraag in relatie tot de schaarsere beschikbaarheid van water worden beperkt.