Adaptieve regenwateropvang bij de Green Village

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

19 maart 2024

Adaptieve regenwateropvang bij de Green Village

Innovatieve manier om wateroverlast en- tekort te voorkomen

Samen met een consortium van bedrijven demonstreert Mijn Waterfabriek op The Green Village een innovatieve manier om wateroverlast én watertekorten te voorkomen. Situaties die in Nederlands steeds vaker optreden als gevolg van klimaatverandering.

Hoe het werkt

Het regenwater van het dak van een loods wordt opgevangen in een Rainwater Wall (RwW)  van Aqua-Aero Watersystems die een inhoud heeft van 6m3. Deze op maat vervaardigde stalen tank is voorzien van sensoren en automatische kleppen die het opgevangen water met behulp van een pomp naar verschillende toepassingen kan sturen.

Toepassingen regenwater

Tegen één van muren van de loods is een ‘Green Wall’ opgebouwd door de Donker Groep. De Green Wall is een ‘verticale tuin’ die, evenals de gazons op het Green Village terrein, water krijgen uit de regenwatertank. Daarnaast is er door Mijn Waterfabriek een regenwaterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd waarmee het regenwater kan worden gezuiverd voor het spoelen van wc’s, om kleren te wassen  en om te douchen, maar dit laatste wordt vanwege wetgeving niet gedemonstreerd op the Green Village. 

Afkoppeling riool en een adaptief regelsysteem

Zware regenbuien hebben steeds vaker tot gevolg dat riolen overlopen en dat wateroverlast optreedt. De overlast kan worden gereduceerd daken, op het moment van zware regenval, ‘af te koppelen’ van het rioolstelsel. Op Green Village tonen we aan dat de regenwatertank heel goed ook voor dit doel kan worden ingezet. Wij doen dat m.b.v. een adaptieve computergestuurde regeling die zowel gebruik maakt van de actuele weerssituatie op het Green Village terrein, alsook de weersverwachtingen van het KNMI voor de weerssituatie op termijn.

Afkoppelen werkt als volgt

Zijn zware regenbuien in aantocht, dan zorgt het regelsysteem ervoor dat water uit de regenwatertank wordt geloosd op het -dan nog niet- overbelaste riool. Daardoor neemt de buffercapaciteit van de regenwatertank toe, kan een maximale hoeveelheid regenwater worden gebufferd waardoor belasting van het riool wordt voorkomen. Het regelsysteem is ontworpen en geleverd door RMA Hydromet, eveneens partner in deze demonstratie.

Meer interessante nieuwsberichten

1200x675_social_fdgazellen

Mijn Waterfabriek is weer FD Gazelle

15 oktober 2024

We zijn weer FD Gazelle, als één van de 927 snelst groeiende bedrijven van Nederland. En daar zijn we natuurlijk apetrots op. Met dank aan veel fijne klanten en het topteam van Mijn Waterfabriek.Lees hier alles over de FD Gazellen van 2024.
Bemonstering regenwater

Drinkwaterkwaliteit uit regenwater

19 september 2024

Bij de familie Rotteveel in Boskoop is medio 2023 het regenwatersysteem HOME Safe geïnstalleerd. Gedurende een jaar is het gezuiverde regenwater bemonsterd en getest door Vitens. De resultaten tonen aan dat gezuiverd regenwater kan voldoen aan drinkwaterkwaliteit en constant van kwaliteit is.Dat maakt onderdeel uit van een pilot met betrokkenheid van de gemeente Alphen aan den Rijn, Waterbedrijf Oasen, Provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap Van Rijnland.Lees er meer over achter deze link.
https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_11_27_672c20b6-e768-485c-aceb-6541ab12f4ec

Webinar regenwatersystemen op 16 oktober

06 september 2024

We organiseren weer een webinar over regenwatersystemen. Nu op 16 oktober van 13.00-15.00u. Meld je snel aan via deze link.
CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het gebruik van regenwater en drinkwaterbesparing

21 augustus 2024

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. Het gebruik van regenwater sluit hierop naadloos aan. Daarmee kunnen bedrijven immers kostbaar drinkwater besparen.