Noodkreet Vitens: levering drinkwater Overijssel komt in gevaar

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

06 januari 2022

Noodkreet Vitens: levering drinkwater Overijssel komt in gevaar

 

Als Vitens niet snel meer water kan winnen in Overijssel, komt de leveringszekerheid van drinkwater in gevaar. Dat schrijft het waterbedrijf in een ‘noodkreet’. De huidige waterwinpunten kunnen de groei in drinkwatergebruik niet bijhouden, stelt Vitens.

Het is niet ondenkbaar dat bij opnieuw een hete en droge zomer in Overijssel slechts een dun straaltje water uit de kraan komt. Of misschien wel helemaal niets. Die waarschuwing geeft Vitens per brief aan het provinciebestuur. Het waterbedrijf spreekt van een ‘noodkreet’. Wil de leveringszekerheid van drinkwater overeind blijven, dan moet er snel iets gebeuren.

Zwembadjes
Door droge en hete zomers is de drinkwatervraag in de afgelopen jaren extreem gestegen. Vitens heeft naar eigen zeggen nog nooit zoveel drinkwater geleverd als in 2018, 2019 en 2020. Het waterbedrijf riep mensen in 2020 op te stoppen met het sproeien van de tuin, het wassen van de auto en het vullen van zwembadjes. Op warme dagen steeg het drinkwatergebruik met 30 tot 50 procent.

‘In Overijssel waren wij zelfs genoodzaakt meerdere vergunningen te overschrijden’, stelt het waterbedrijf. Hierbij gaat het om maximaal vergunde hoeveelheden water die per punt gewonnen mogen worden.

2050
Vitens schrijft dat dergelijke zomers volgens landelijke scenario’s pas rond 2050 werden verwacht. ‘De werkelijkheid blijkt anders en de verwachting is dat dit vaker gaat gebeuren’, aldus het waterbedrijf. Om snel te kunnen voldoen aan de groeiende vraag loopt Vitens tegen praktische grenzen op. Het bedrijf wil de huidige waterwinpunten maximaal gaan benutten, maar die processen slurpen tijd.

Dat heeft weer te maken met andere belangen die spelen in de gebieden waar Vitens het grondwater oppompt. Een aantal winpunten ligt bijvoorbeeld in Natura2000-gebieden, die extra bescherming genieten vanwege kwetsbare natuur. Ook is er weerstand van omwonenden of landbouwers wanneer Vitens de winpunten wil oprekken naar de maximale wincapaciteit.

Vitens zegt dat ook sommige gemeenten infrastructurele uitbreiding van winpunten tegenhouden. ‘Ondanks hun wettelijke zorgplicht.’

Nieuwbouwplannen Zwolle
Wanneer niet snel oplossingen worden gevonden, gaat het drinkwatertekort volgens Vitens ook een negatief effect hebben op economische ontwikkelingen in de regio. Het bedrijf verwijst naar de nieuwbouwplannen voor 80.000 woningen rondom Zwolle. Aanvragen voor drinkwaterlevering kan Vitens nu al niet standaard meer goedkeuren. Volgens Vitens is dit ‘niet acceptabel’. Het bedrijf doet daarom een beroep op de provincie, die de waterwinvergunningen verleent.

Om de groei op te vangen, zijn volgens Vitens volledige inzetbaarheid van de huidige winvergunningen en nieuwe waterwinpunten noodzakelijk. Dat moet snel gebeuren en ‘zonder dat er keer op keer beperkingen worden opgelegd of aanvullend onderzoek wordt gevraagd’. Het waterbedrijf wil dat de provincie voorrang gaat geven aan de drinkwatervoorziening. Zelfs als dat ten koste gaat van andere belangen, zoals de energietransitie. Desnoods wil Vitens die afweging laten toetsen bij de rechter.

Noodoplossing
Overijssel begrijpt de noodkreet, maar zegt ook dat in deze provincie ‘geen eenvoudige winlocaties te vinden zijn’. Als noodoplossing stelt Overijssel voor om de piekbelasting te verlagen. Ook het tijdelijk inzetten van water van lagere kwaliteit, zoals oppervlaktewater na zuivering, is volgens de provincie denkbaar. Inzetten van de volledige vergunningsruimte is op een aantal plekken, bijvoorbeeld in Deventer en bij de winning Vechterweerd in Hoonhorst, om praktische redenen niet op korte termijn haalbaar.

Voor de toekomst daagt de provincie Vitens uit om met innovatieve oplossingen te komen, zoals het eigen concept ‘de eeuwige bron’. Dit is een een gebied waarin water leidend is en waar dankzij een eeuwige bron naast waterwinning ook ruimte is voor landbouw, natuur en recreatie. De provincie bekijkt of dit op de Sallandse Heuvelrug vorm kan krijgen.

In Gelderland en Flevoland speelt deze problematiek ook, maar in mindere mate. ,,In Overijssel is de situatie het meest urgent’’, zegt een woordvoerder van Vitens.

Bron: De Stentor

Meer interessante nieuwsberichten

Comfort systeem

Dit is waarom we naar België moeten kijken om drinkwater te besparen: ‘Het is ongelofelijk zonde’ (artikel Stentor en AD)

17 april 2024

Stel je het volgende voor: je hebt zojuist 35 literflessen Spa blauw in de supermarkt gekocht en nu kieper je de een na de andere fles leeg in het toilet, tot er geen druppel meer over is. Bizar, inderdaad. Toch is dit wat vrijwel iedereen doet, want dagelijks spoelen we per persoon ruim 30 liter drinkwater door ons toilet. En dat kan echt anders, zeggen experts.Waanzin. Een ander woord kan waterexpert Johan Bel uit Hardenberg er niet voor verzinnen. ,,We hebben het schoonste drinkwater ter wereld, maar we gebruiken het vooral om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de wasmachine te laten draaien en het toilet te spoelen. Het is ongelofelijk zonde dat we hiervoor schoon drinkwater gebruiken.”Dus: wat als het lukt dagelijks fors minder drinkwater te gebruiken? ,,De technologische oplossingen zijn er”, zegt Bel. ,,We moeten ze alleen wel inzetten.” In dit verhaal lees je hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. ,,Zo ingewikkeld is het niet.”
paraplu en regen

Onderzoek naar de motivatie van mensen voor het gebruik van regenwater

12 april 2024

Er is een groeiende interesse voor toepassingen van regenwater, met name in Vlaanderen. Dit roept de vraag op hoe groot de vraag naar verschillende regenwatertoepassingen nu werkelijk is, en belangrijker nog, wat de achterliggende motivaties zijn voor particulieren om hierin te investeren. KWR heeft recent een studie afgerond door middel van een representatieve online enquête in zowel Nederland (n = 1013) als Vlaanderen (n = 1005) en 25 aanvullende vervolginterviews.
Druppende kraan -1

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing vastgesteld door Bestuurlijke Overleg Water

12 april 2024

Zakelijke gebruikers en huishoudens moeten aan de slag met drinkwaterbesparing. Het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen van 129 liter tot 100 liter per dag in 2035. Grootverbruikers dienen een reductie van 20%  te realiseren ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019. Laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 10 april is vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water. Door de genoemde doelen te realiseren kan het effect van toename van de watervraag in relatie tot de schaarsere beschikbaarheid van water worden beperkt.
Druppende kraan -1

Geen nieuwe woningen omdat er geen drinkwater meer beschikbaar is

03 april 2024

Het is inmiddels zover, de noodklok wordt geluid door Vitens. De nieuwbouw van woningen wordt bedreigd door schaarste aan drinkwater.Lees hier het artikel in het Financieel Dagblad en hier het artikel op NOS.nl