• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

02 januari 2024

Milieu-investeringsaftrek 2024 voor de bebouwde omgeving

Eind vorig jaar publiceerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de nieuwe Milieulijst voor 2024. Hierop staan nieuwe bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De aftrekpercentages van de Milieu-investeringsaftrek blijven 27%, 36% en 45%. Het budget voor de Milieu-investeringsaftrek is in 2024 € 192 miljoen. Voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is € 25 miljoen beschikbaar waarmee ook in 2024 tot 75% van milieu-investeringen kan worden afgeschreven.

Voor investeringen in duurzame gebouwen komt u in 2024 in aanmerking voor fiscale subsidie met de Milieu-investeringsaftrek in onderstaande situaties:

 

BREEAM-NL Gebouwen

  • Voor duurzame nieuwe gebouwen met de kwalificering BREEAM-NL Outstanding of bestaande gebouwen met BREEAM In Use Excellent blijft het aftrekpercentage 45% en de forfaitaire aanmeldbedragen per m² bvo hetzelfde als in 2023.
  • Voor duurzame nieuwe gebouwen met het niveau Excellent of bestaande gebouwen met BREEAM In Use Very Good wordt het aftrekpercentage verlaagd van 36% naar 27%. Ook wordt het forfaitaire bedrag per m² industriefunctie verlaagd met € 200 per m².

GPR-gebouwen

  • Voor duurzame nieuwe gebouwen met de kwalificering GPR 8,5 of bestaande gebouwen met de kwalificering GPR 7,5 blijft het aftrekpercentage 45%. De berekening moet gemaakt worden volgens GPR Gebouw 4.4. Ook blijven de forfaitaire aanmeldbedragen per m² bvo hetzelfde als in 2023.
  • Voor duurzame nieuwe gebouwen met de kwalificering GPR 8,0 of bestaande gebouwen met de kwalificering GPR 7,0 wordt het aftrekpercentage verlaagd van 36% naar 27%. De berekening moet gemaakt worden volgens GPR Gebouw 4.4. Ook wordt het forfaitaire bedrag per m² industriefunctie verlaagd met € 200 per m².

BREEAM-NL en GPR-gebouwen met industriefunctie komen in 2024 voor maximaal 30.000 m² bruto vloeroppervlakte in aanmerking voor een fiscale subsidie.

Lees hier meer over de MIA en Vamil voor ondernemers en download hier de brochure en milieulijst 2024

 

Meer interessante nieuwsberichten

Online training

Webinar regenwatersystemen op 26 juni

22 mei 2024

We organiseren weer een webinar over regenwatersystemen. nu op 26 juni van 13.00-15.00u. Meld je snel aan via deze link.
Comfort systeem

Dit is waarom we naar België moeten kijken om drinkwater te besparen: ‘Het is ongelofelijk zonde’ (artikel Stentor en AD)

17 april 2024

Stel je het volgende voor: je hebt zojuist 35 literflessen Spa blauw in de supermarkt gekocht en nu kieper je de een na de andere fles leeg in het toilet, tot er geen druppel meer over is. Bizar, inderdaad. Toch is dit wat vrijwel iedereen doet, want dagelijks spoelen we per persoon ruim 30 liter drinkwater door ons toilet. En dat kan echt anders, zeggen experts.Waanzin. Een ander woord kan waterexpert Johan Bel uit Hardenberg er niet voor verzinnen. ,,We hebben het schoonste drinkwater ter wereld, maar we gebruiken het vooral om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de wasmachine te laten draaien en het toilet te spoelen. Het is ongelofelijk zonde dat we hiervoor schoon drinkwater gebruiken.”Dus: wat als het lukt dagelijks fors minder drinkwater te gebruiken? ,,De technologische oplossingen zijn er”, zegt Bel. ,,We moeten ze alleen wel inzetten.” In dit verhaal lees je hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. ,,Zo ingewikkeld is het niet.”
paraplu en regen

Onderzoek naar de motivatie van mensen voor het gebruik van regenwater

12 april 2024

Er is een groeiende interesse voor toepassingen van regenwater, met name in Vlaanderen. Dit roept de vraag op hoe groot de vraag naar verschillende regenwatertoepassingen nu werkelijk is, en belangrijker nog, wat de achterliggende motivaties zijn voor particulieren om hierin te investeren. KWR heeft recent een studie afgerond door middel van een representatieve online enquête in zowel Nederland (n = 1013) als Vlaanderen (n = 1005) en 25 aanvullende vervolginterviews.
Druppende kraan -1

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing vastgesteld door Bestuurlijke Overleg Water

12 april 2024

Zakelijke gebruikers en huishoudens moeten aan de slag met drinkwaterbesparing. Het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen van 129 liter tot 100 liter per dag in 2035. Grootverbruikers dienen een reductie van 20%  te realiseren ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019. Laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 10 april is vastgesteld in het Bestuurlijk Overleg Water. Door de genoemde doelen te realiseren kan het effect van toename van de watervraag in relatie tot de schaarsere beschikbaarheid van water worden beperkt.