Wet- en regelgeving over regenwatergebruik

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service
Terug naar overzicht

Wet- en regelgeving over regenwatergebruik

Nederland

De regelgeving voor het gebruik van regenwater in Nederland is vastgelegd in het Drinkwaterbesluit, NEN 1006, NEN-EN 16941-1,  Waterwerkbladen 1.4 G, 3.8 en 4.7 en  KIWA BRL-K14011.

Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen drinkwater en huishoudwater. In de NEN-normen en de waterwerkbladen staat beschreven aan welke eisen een huishoudwaterinstallatie moet voldoen. Twee van de belangrijkste uitgangspunten zijn:

  1. Separate en herkenbare drukleidingen voor drinkwater en huishoudwater, waarbij de drukleiding voor regenwater in kunststof uitgevoerd moet worden.
  2. Het voorkomen van direct contact tussen drinkwater en huishoudwater. Doel is om contaminatie van drinkwater te voorkomen. Er mag wel drinkwater worden bijgevuld op de huishoudwaterinstallatie, maar dat dient met een atmosferische onderbreking conform EN1717.

Daarnaast dient het regenwater ondergronds te worden opgeslagen zodat het koel blijft en er geen lichttoetreding kan plaatsvinden. De regenwatertank moet bovendien toegankelijk zijn voor inspectie en onderhoud.

Al onze systemen voldoen uiteraard aan de wet- en regelgeving.

Vlaanderen

De regels voor het hergebruiken van regenwater in Vlaanderen vindt u hier.