• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service
Terug naar overzicht

Hoe werkt een regenwatersysteem?

De samenstelling van een regenwatersysteem is eigenlijk heel eenvoudig. Kijk ook op de animatie onderaan deze pagina. 
 
Het regenwater loopt vanaf het dak via een regenwaterbuis naar beneden en wordt via een ondergrondse buis geleid naar de regenwatertank. Deze tank kan van beton of kunststof worden gemaakt, heeft meestal een inhoud van ca. 5.000 liter en wordt bij voorkeur ondergronds geplaatst. 

In de tank is een filter met terugslagklep gemonteerd. Deze zorgt voor verwijdering van de meegestroomde vervuiling. Het overtollige regenwater wordt via een sifon naar buiten de tank geleid. Deze overstort kan worden aangesloten op het riool, op oppervlaktewater of op een infiltratievoorziening.

Het gefilterde water loopt via een rustige toevoer in de tank. Via een aanzuiging wordt dit naar binnen getransporteerd. Binnen je huis of bedrijf hangt een regenwaterstation dat het regenwater transporteert naar de verbruikstoestellen. Dit regenwaterstation is voorzien van een pomp, besturing en drinkwatersuppletie. Als het niveau in de tank te laag is, dan schakelt het regenwaterstation automatisch over op drinkwater. Een vlotter in de tank zorgt voor de signalering.

Regenwatersysteem voor bedrijven en utiliteitsbouw
Voor bedrijven en utiliteitsbouw werkt het systeem in principe hetzelfde. Het systeem wordt dan alleen groter uitgevoerd qua opslag, filtering en pompcapcaiteit.