• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service
Terug naar overzicht

Kan regenwater van groene daken ook gebruikt worden?

Groene daken worden steeds vaker toegepast, op platte daken van woningen, appartementencomplexen, scholen en bedrijven. En zelfs op hellende daken van woningen. Dat levert veel voordelen op, maar het heeft wel gevolgen voor het afstromende regenwater. 

In de eerste plaats stroomt er veel minder regenwater af, vooral in de lente en de zomer verbruikt en verdampt de beplanting veel regenwater. Gemiddeld stroomt er jaarlijks ca. 50% minder regenwater af van groene daken in vergelijking met niet-groene daken.

Ten tweede verandert ook de kleur van het regenwater. Het substraat van het groendak zorgt voor afgifte van organisch materiaal aan het regenwater waardoor dit geelbruin wordt. Dat kan geen kwaad, maar is niet altijd gewenst. Bij het spoelen van de toiletten kan dit vervelend zijn en bij het wassen van kleding heb je natuurlijk gewoon helder water nodig. 

Gelukkig zijn er wel oplossingen voor het verwijderen van de kleur uit het regenwater, hoewel dit soms wel een uitdaging is. Met name humuszuren in het regenwater zijn hardnekkig en lastig te verwijderen. Om dit zo effectief mogelijk te doen hebben we filterput MWF FFG ontwikkeld. Een combinatie van zeoliet en actief kool werkt goed bij het binden van organische bestanddelen in het regenwater. Deze filterput is geschikt voor dakoppervlaktes tot 200m2.

Voor grotere dakoppervlaktes leveren we vaak grote actief koolfilters die in de persleiding achter het pompsysteem worden geplaatst zoals bij dit project te zien is. Ook dat is een effectieve methode voor kleurverwijdering.

Wilt u meer weten? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag.