Met infiltratie van hemelwater wordt bedoeld dat dit in de grond terecht komt en niet in de riolering. Hemelwaterinfiltratie is eigenlijk heel gemakkelijk. U kunt eenvoudig een aantal infiltratiekratten ingraven in uw tuin. Daarmee maakt u als het ware een holle ruimte onder de grond, waarin het regenwater tijdens een regenbui opgevangen kan worden. Een infiltratiekrat is omwikkeld met een geotextiel, dat houdt het zand tegen en voorkomt ingroei van wortels. Het hemelwater kan er echter wel doorheen, zodat dit kan wegsijpelen in de grond. En dat heet dus hemelwaterinfiltratie. Lees alles over hemelwaterinfiltratie.

infiltratiekrat


Afkoppelen verplicht door gemeenten

Hemelwater loopt normaal gesproken van uw terrein naar de straat of loopt vanaf uw dak via de dakgoten en regenwaterbuizen naar de riolering. Steeds meer gemeenten verplichten u echter om het hemelwater op eigen terrein te houden. Dat wordt ook wel afkoppelen genoemd. Gelukkig zijn er ook veel gemeenten die daarvoor subsidie verstrekken om het u makkelijker te maken om een infiltratiesysteem aan te leggen.

 

Zandvang en bladscheider

Het is belangrijk dat het hemelwater schoon in uw infiltratiekratten komt. Gebruik daarom altijd bladscheiders en een zandvangput. Daarin zitten zeven die ervoor zorgen dat bladeren en zand afgevangen worden. Controleer altijd één of twee keer per jaar of uw zandvangput nog voldoende doorstroomt. Lees hier alles over de zandvangput en bladscheiders.

 

Watervriendelijke tuin

Eigenlijk is het heel logisch dat het hemelwater op uw eigen terrein blijft, het valt er immers niets voor niets en uw tuin kan het hemelwater meestal erg goed gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden om een watervriendelijke tuin te maken. Zelfs als u veel bestrating heeft, dan kunt u met infiltratiekratten toch zorgen voor een goede afvoer van het hemelwater.

 

Doe het zelf pakket

Met Permapack kunt u zelf eenvoudig een infiltratiesysteem aanleggen. Download hier de brochure.

 

Bereken zelf het aantal infiltratiekratten

U kunt zelf berekenen hoeveel infiltratiekratten u nodig heeft. Nog gemakkelijk is het om even je gegevens in te vullen op www.infiltratieplan.nl . Dan werken wij gratis een calculatie voor u uit.

infiltratieplan.nl