Douchen met regenwater

Iedere dag gebruiken we per persoon 120 liter drinkwater, maar daarvan gebruiken we minder dan 10 liter voor consumptie en de afwas. Meer dan 110 liter is prima te vervangen door regenwater. En dat is schoon, zacht én gratis.

Gebruik regenwater

Toilet spoelen met regenwater

In de landen om ons heen is het heel gewoon om regenwater te gebruiken voor de toiletspoeling, de wasmachine, de schoonmaak en buitengebruik. In België is het bij nieuwbouwwoning zelfs verplicht om tenminste 5000 liter regenwater zelf op te slaan. En dat is niet zo gek, want je bespaart daarmee 50% op kostbaar drinkwater én op de kosten van wasmiddelen. Bovendien worden het riool en de zuivering minder belast en ontstaat er minder overlast bij hevige buien.

Douchen met regenwater

douchen met regenwater

De techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat regenwater ook prima te gebruiken is voor persoonlijke hygiëne: voor wassen, douchen en baden. En dat scheelt nog eens 43% van het drinkwatergebruik. Regenwater is bovendien erg zacht en dat is prettig voor de huid én voorkomt kalkaanslag in de badkamer.

Duitse techniek

Het regenwatersysteem voor persoonlijke hygiëne is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Intewa, dat al meer dan 20 jaar actief is in het gebruik van regenwater. Membranen zorgen voor filtering van het regenwater tot 0,2 µm en een UV-lamp zorgt voor het slot op de deur. Het eerste systeem is inmiddels meer dan een jaar operationeel. Het Duitse testinstituut IWA GmbH heeft de kwaliteit van het gezuiverde regenwater gecontroleerd en concludeerde dat deze voldoet aan de EU-richtlijnen voor drinkwater.

Toepassing bij bestaande woningen

Bij gebruik van regenwater voor persoonlijke hygiëne is er alleen nog maar drinkwater nodig voor consumptie en de afwas. Dat betekent dat alle leidingen behalve die van de keuken aangesloten kunnen worden op het regenwatersysteem. En dat maakt het mogelijk om het systeem ook bij bestaande woning toe te passen, dus zonder hak- en breekwerk.

Meer informatie

Meer informatie over het systeem vind u onder deze link.