Product was successfully added to your shopping cart.

Het gebruik of hergebruik van regenwater heeft alleen maar voordelen. Lees hier alles over de Facts and Values van regenwatergebruik.

Facts and Values van regenwatergebruik

Als je een regenwatersysteem hebt wil je natuurlijk ook zien wat er gebeurt: hoeveel regenwater gebruik je en hoeveel drinkwater bespaar je. En het is geweldig leuk om dat te laten zien aan medewerkers, bezoekers en passanten. Dat kan met een informatiedisplay, die je in de hal of aan de gevel kunt hangen.

Meer weten? Bel ons even op 085-0471014.

informatiedisplay voor regenwater

08-02-2019 17:09 door Johan Bel Duurzaam water

Klimaatverandering zorgt voor lange droge periodes. De drinkwatervoorziening komt daardoor onder druk te staan, zelfs in ons ogenschijnlijk waterrijke Nederland.

Maar met eenvoudige maatregelen kan er in ieder gebouw gemakkelijk 50% op drinkwater bespaard worden. Gewoon door ander sanitair toe te passen. Er is een scala aan producten beschikbaar: kranen, urinoirs, toiletten en douches.

En dat zijn professionele producten, waarmee u geen luxe hoeft in te leveren of uw gedrag hoeft aan te passen. Het enige wat u moet doen is een keuze maken voor een duurzame en leefbare samenleving voor ons zelf en onze kinderen.

Wilt u meer weten, kijk dan op https://bit.ly/2OPcqIB of vraag onze nieuwe brochure 'Waterbesparend sanitair' aan.

19-11-2018 16:00 door Johan Bel water, drinkwater, besparen, verdroging, Duurzaam water

De gemeente Son en Breugel is de eerste Nederlandse gemeente die een tariefdifferentiatie voor de rioolheffing instelt voor het afkoppelen van hemelwater. Naast een besparing van € 50,- per jaar op de rioolheffing kunnen de inwoners bovendien gebruik maken van een subsidie van € 300,- wanneer zowel de voor- als achterzijde van hun woning wordt afgekoppeld. Een uitstekend initiatief dus.

Lees hier het hele artikel.

28-09-2018 11:19 door Johan Bel Duurzaam water

Wil je een regenwatertank, maar heb je te maken met hoog grondwater? Dan is een ondiepe regenwatertank met lage inbouwhoogte de oplossing. We hebben ze in alle soorten en maten. Meer weten? Stuur een mail naar [email protected]

ondiepe regenwatertank met lage inbouwhoogte

 

14-09-2018 11:22 door Johan Bel ondiepe, regemnwatertank, lage inbouwhoogte, Duurzaam water

Regenwater kun je heel eenvoudig gebruiken om er de tuin of groenvoorziening mee te sproeien. Zowel privé als zakelijk. En dat heeft veel voordelen. Regenwater is natuurlijk water en beter voor je planten. Bovendien is het zacht, schoon en gratis. Je hoeft het alleen maar op te vangen.

Klik op de afbeelding om te zien hoe een regenwatersysteem werkt.

Wil je meer weten, gratis advies of een offerte? Stuur dan een mail naar [email protected]

12-09-2018 12:23 door Johan Bel tuin, sproeien, regenwater, Duurzaam water

Regenwater kun je heel eenvoudig gebruiken om er de wc mee te spoelen. Zowel privé als zakelijk. En dat heeft veel voordelen. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Je hoeft het alleen maar op te vangen van je dak.

Klik op de afbeelding om te zien hoe een regenwatersysteem werkt.

Wil je meer weten, gratis advies of een offerte? Stuur dan een mail naar [email protected]

12-09-2018 12:20 door Johan Bel wc, spoelen, regenwater, Duurzaam water

Wil je gratis advies over de infiltratie van regenwater? Mijn Waterfabriek maakt het je makkelijk. Kijk snel op onze nieuwe website www.infiltratieplan.nl 

advies regenwaterinfiltratie

27-08-2018 09:33 door Johan Bel advies, regenwaterinfiltratie, Duurzaam water

Ons klimaat verandert. Dat is wel duidelijk geworden in de afgelopen maanden. Het was erg warm en veel te droog, zo droog zelfs dat onze drinkwatervoorziening onder druk komt te staan. En dat is abnormaal, iedereen gaat er in Nederland vanuit dat we altijd voldoende drinkwater hebben. Maar dat is een illusie, zeker op lange termijn.

Maar wat kunt u er nu zelf aan doen om water te besparen? Er zijn twee concrete maatregelen die u makkelijk kunt uitvoeren:

  1   Waterbesparende sanitair plaatsen. Met de keuze voor een andere douche, toilet of kraan kunt u tot 70% op uw drinkwater besparen. Lees daar alles over achter deze link

  2   Regenwater opvangen en gebruiken. Eigenlijk is dit heel logisch en simpel en u bespaart er al gauw 50% mee. Lees er alles over achter deze link of bekijk onderstaande video.

regenwater opvangen en gebruiken

13-08-2018 14:02 door Johan Bel water, besparen, Duurzaam water

Bij nieuwbouw en verbouw wordt u vaak verplicht om het regenwater op eigen terrein vast te houden. Soms mag u dat nadien wel afvoeren naar het riool of naar oppervlaktewater, maar dan met een vertraging. Het Waterschap of Hoogheemraadschap bepaalt dan welk volume u per dag mag afvoeren of hoe lang u het regenwater moet vasthouden.

Maar hoe moet u dat doen? Hoe kunt u regenwater vertraagd afvoeren? 

Er zijn hiervoor drie methodes:

 1. U kunt het regenwater opslaan in een tank en gebruiken binnen de woning. In dat geval voert u het regenwater dus helemaal niet af. Lees hier meer over systemen voor het gebruik van regenwater.
 2. U kunt het regenwater opvangen in infiltratiekratten zodat het langzaam wegzakt in de grond. Lees hier meer over de mogelijkheden voor regenwaterinfiltratie.
 3. U kunt gebruik maken van een debietvertrager. Deze kan in een put worden geplaatst en is instelbaar zodat u het juiste volume afvoert naar het riool of oppervlaktewater, precies conform de eis van het waterschap. Elk afvoerdebiet tussen de 0,05 en 6,5 l/s is instelbaar.

 

Zo ziet de debietvertrager er uit:

Debietvertrager regenwater Vertraagde afvoer hemelwater

 

Wilt u meer weten over vertraagde afvoer van regenwater? Stuur ons een mail [email protected] of bel op 085-0471014

 

 

23-02-2018 14:50 door Johan Bel regenwater, vertraagd, afvoeren, Duurzaam water

De media stonden er vanmorgen bol van: de aarde kan onze dorst niet meer lessen. In grote delen van de wereld doen zich alwaterschaarste in Nederland ernstige watertekorten voor. Tja, moeten wij ons daar druk over maken, hoor ik u denken. We hebben toch water genoeg in Nederland? Nou, schijn bedriegt. Want hoewel het in de afgelopen maanden ongelofelijk veel heeft geregend, staat dat redelijk los van de beschikbaarheid aan schoon drinkwater. Dat wordt namelijk gewonnen uit grondwater en oppervlaktewater.

Bronnen onder druk

Om met dat laatste te beginnen: voorlopig staan de rivieren erg hoog door al dat regenwater en die smeltende sneeuw. Maar het zal niet lang meer duren en dan hebben we weer een lange periode met droogte, waarbij de rivieren zo weinig water bevatten dat inname voor drinkwater onder druk komt te staan of zelfs niet meer mogelijk is. En dat grondwater dan, daar hebben we toch genoeg van? Helaas ook niet, drinkwater wordt gewonnen uit grondwaterbronnen die 50 tot 100 jaar oud zijn. We verbruiken deze veel sneller dan dat ze weer op een natuurlijke of zelfs geforceerde wijze worden aangevuld. 

Vervuiling

Bovendien treedt er vervuiling op van zowel grondwater als oppervlaktewater: bestrijdingsmiddelen, hormonen, chemicaliën, verzilting, microplastics, meststoffen en medicijnresten zijn grote boosdoeners. Daardoor raken bronnen ongeschikt, kost het veel meer om schoon drinkwater te maken of blijven stoffen zelfs achter in het drinkwater.

Toenemende watervraag

Met meer dan 17 miljoen mensen in zo'n klein landje kun je op je klompen aanvoelen dat we onze natuurlijke hulpbronnen  onevenredig belasten. Maar dat zal alleen nog maar verder toenemen door bevolkingsgroei en economische groei. De voorspelling is dat in komende decennia de watervraag met nog eens 30-50% zal toenemen. Het is ondenkbaar dat dit zonder ingrepen goed blijft gaan.

Oplossing

In Nederland hebben we gelukkig nog een alternatief in tegenstelling tot veel andere landen. We kunnen overschakelen op regenwater om daarmee drinkwater te vervangen of zelfs om er drinkwater van te maken. Er valt in Nederland ongeveer 30 keer zoveel regenwater als we aan drinkwater verbruiken.

Rol waterbedrijven, gemeenten en waterschappen

Er ligt een belangrijke rol voor de waterbedrijven, gemeenten en waterschappen om een kentering aan te brengen. Waterbedrijven moeten serieus werk gaan maken van regenwater als alternatieve bron voor drinkwater. Gemeenten moeten zorgen voor opvang, infiltratie en gebruik van regenwater binnen bebouwd terrein. Waterschappen ten slotte moeten zorgen voor een veel betere zuivering van het afvalwater zodat alle vervuilende stoffen niet meer in het oppervlaktewater terecht komen.

26-01-2018 08:40 door Johan Bel waterschaarste, nederland, Duurzaam water

U moet regenwater infiltreren, maar u weet niet hoe. We geven u graag deskundig advies.

Stuur ons een mail en vermeld daarop:

 1. Uw naam en adres
 2. De dakoppervlakte die wordt aangesloten op het infiltratiesysteem in m² (horizontale projectie = vloeroppervlakte)
 3. Het aantal standleidingen (regenwaterbuizen) dat wordt aangesloten op het infiltratiesysteem
 4. De hoeveelheid regenwater in mm/m² dat u wilt bufferen. Wordt daaraan een eis gesteld door de gemeente?
 5. Het grondtype: grof zand, fijn zand, leem, klei …
 6. De diepte van het grondwater
 7. Waar wordt het infiltratiesysteem geplaatst (ivm de belasting)?

 

Stuur uw mail naar [email protected] en binnen 48 uur ontvangt u van ons een uitwerking van uw infiltratiesysteem. 

infiltratiepakket infiltratievoorziening

 

 

25-01-2018 16:37 door Johan Bel advies-regenwater-infiltreren, Duurzaam water

Als u van uw gemeente het regenwater niet meer mag afvoeren, maar op uw eigen terrein moet houden, dan moet u daarvoor een voorziening treffen. Het beste dat u kunt doen is regenwater opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld het toilet en de wasmachine. Maar als dat niet kan, dan kunt u het regenwater ook infiltreren in de grond. Daarvoor zijn er allerlei oplossingen, maar de enige oplossing die echt goed werkt ziet er zo uit:

infiltratiepakket

Als u zo'n infiltratiesysteem goed aanlegt, bent u voor altijd van uw regenwater af en heeft u er nooit meer last van.

Maar wat heeft u nou nodig en wat kost dat?

Aan producten heeft u het volgende nodig:

 1. Het aantal bladvangers wordt bepaald door het aantal standleidingen (regenbuizen)
 2. Per woning volstaat meestal één zandvangput
 3. Het aantal infiltratiekratten wordt bepaald door de dakoppervlakte (en de oppervlakte van de verhadring) en de hoeveelheid regenwater per m² die uw wilt of moet bufferen.
 4. De infiltratiekratten moeten omwikkeld worden met geotextiel. Dat kunt u zelf of laten doen op de fabriek.

 

Omdat de omvang van infiltratiepakketten nogal verschilt is de bandbreedte van de kosten groot, maar gemiddeld kost dit € 1.000,-.

Wilt u weten wat uw infiltratiepakket kost? Stuur dan een mail naar [email protected]. We helpen u graag.

30-11-2017 16:13 door Johan Bel kosten, infiltratie, regenwater, Duurzaam water

Melkproducent FrieslandCampina DMV in Veghel gaat geld ontvangen om haar afvalwater te blijven lozen op de zuivering. Daarmee wordt afvalwater geld waard en is mogelijk een nieuwe trend gezet. Het gaat om een bedrag van ongeveer € 500.000,-

DMV levert circa twintig procent van de totale capaciteit bij de zuivering in Dinther. Als zij zelf een zuivering zouden bouwen, dan vindt er een onderbenutting van de capaciteit van de zuivering van het waterschap plaats en daarmee worden de kosten opgedreven voor alle huishoudens en bedrijven die er wél gebruik van maken.

Om dat te voorkomen is die anti-afhaakregeling voor bedrijven in het leven geroepen door het ministerie van I&M, met instemming van Europa. Als bedrijven goed kunnen onderbouwen en aantonen dat ze zelf zouden kunnen zuiveren op hun eigen terrein, dan wordt dat behoorlijk zwaar getoetst. Als die toets positief is, dan komen ze in aanmerking voor een subsidie.

Bron: bd.nl 23-10-17

30-10-2017 10:33 door Johan Bel afvalwater, geld, waard, Duurzaam water

We kennen al de grondstoffentransitie, energietransitie en voedseltransitie. Nieuw is de watertransitie, we staan aan de vooravond daarvan.

Water betekent leven, het is onze eerste levensbehoefte. We doen alsof we er meer dan genoeg van hebben, maar de waarheid is anders. We verbruiken teveel, we vervuilen teveel en we veroorzaken klimaatverandering. De gevolgen zijn niet misselijk:

   1. Grote delen van de wereldbevolking hebben een structureel tekort aan drinkwater en dat neemt schrikbarend snel toe

   2. Extreem weer zorgt voor enorme schades, mislukte oogsten, droogtes, overstromingen, ziektes en kost mensenlevens

   3. Drinkwaterbronnen raken vervuild en/of uitgeput

   4. De zeespiegel stijgt mede als gevolg van het massaal oppompen van grondwater

Wereldwijd worden twee miljard mensen bedreigd door te veel water en twee miljard mensen door te weinig water.

 

Nederland wordt van twee kanten bedreigd

In Nederland hebben we van beiden wat. De focus ligt op overlast van water door extreme buien en op mogelijke overstromingen, maar tegelijkertijd zien drinkwaterbedrijven dat al 50% van hun bronnen onder druk staan door vervuiling en tekorten. Niet voor niets hebben zij recent politieke aandacht hiervoor gevraagd.

Wij worden dus van beide kanten bedreigd en dat zorgt voor een enorme uitdaging.

 

Ons lineaire watersysteem is achterhaald

We hebben in Nederland een geweldig watersysteem met een topkwaliteit aan drinkwater en een uitstekend rioolstelsel. Het probleem is echter dat dit systeem onnatuurlijk en onhoudbaar is. En daarvan raken we ons steeds meer bewust door het groeiend aantal problemen dat zich voordoet. Ons watersysteem is lineair ingericht:

   1. We verbruiken in Nederland ca. 1,1 biljoen liter drinkwater per jaar. Dat wordt voor 70% opgepompt uit de grond en voor           30% gewonnen uit oppervlaktewater.

   2. Na verbruik binnen onze huishoudens en bedrijven wordt het vervuilde drinkwater (afvalwater) door 352                                     rioolwaterzuiveringsinstallaties gezuiverd en afgevoerd naar oppervlaktewater.

   3. Per saldo wordt er jaarlijks dus ongeveer een biljoen liter water onttrokken aan natuurlijke hulpbronnen en (na gebruik)             afgevoerd naar zee.

   4. Deze bronnen worden niet in hetzelfde tempo aangevuld. Bovendien raakt zowel grondwater als oppervlaktewater                   vervuild door pesticiden, bemesting, hormonen, medicijnen, microplastics, industriële vervuiling en verzilting.

 

Regenwater als in de natuur

Daar komt nog eens bij dat we heel onnatuurlijk omgaan met ons regenwater. We beschouwen regenwater als lastig, voeren het via de riolering zo snel mogelijk af en juist daardoor krijgen we er steeds meer overlast van. We hebben onze steden eigenlijk heel onnatuurlijk ingericht.

De natuur weet wel raad met regenwater, de natuur beschouwt regenwater als een bron van leven. We hoeven alleen maar de kunst daarvan af te kijken en onze steden als natuurlijke ecosystemen te gaan inrichten.

 

Naar een circulair watersysteem

De enige manier om onze uitdagingen het hoofd te bieden is om zowel regenwater als afvalwater te gaan zien als grondstof in plaats van als afval. We zullen ons watersysteem circulair moeten gaan inrichten waarbij:

   1. Er ten eerste fors bespaard wordt op drinkwater: vooral bij het douchen en bij de toiletspoeling valt er een enorme winst te behalen.

   2. Regenwater altijd opgevangen en gebruikt wordt. Alleen overtollig regenwater mag worden afgevoerd.

   3. Afvalwater volledig wordt hergebruikt. Daarbij moet uiteraard niet alleen water worden teruggewonnen, maar ook alle waarde die nog in het afvalwater zit: energie en grondstoffen.

 

Water gaat een fundament vormen onder de ontwikkeling van een circulaire economie. We hebben wel genoeg water, we moeten er alleen anders mee omgaan.

 

24-10-2017 11:48 door Johan Bel watertransitie, circulair, watersysteem, Duurzaam water

Klimaatverandering noodzaakt ons anders om te gaan met regenwater; steeds meer burgers en bedrijven worden door hun gemeente verplicht het regenwater op eigen terrein te verwerken. Het opvangen en nuttig gebruiken van regenwater wordt daarom steeds populairder.

Architecten, adviseurs, projectontwikkelaars, aannemers en installateurs ontbreekt het echter vaak nog aan kennis om regenwatersystemen toe te passen. Daarom organiseert Mijn Waterfabriek een training op vrijdag 22 september.

Wilt u meer weten over het gebruik van regenwater? Kom dan naar onze training en leer alles over:

 1. Waterverbruik en klimaatverandering
 2. Duurzaam bouwen en circulair water
 3. Kwaliteit van regenwater en nuttige toepassingen bij woning- & utiliteitsbouw
 4. Wet- en regelgeving
 5. Samenstelling van regenwatersystemen
 6. Techniek van tanks, regenwaterstations, pompen en filters
 7. Installatie en onderhoud 
 8. Calculatie en investeringen

 

Word specialist in regenwatersystemen en schrijf u direct in via deze link: http://bit.ly/2vkHmX9

Regenwatersystemen

22-08-2017 14:15 door Johan Bel training, regenwatersystemen, Duurzaam water

Met infiltratie van hemelwater wordt bedoeld dat dit in de grond terecht komt en niet in de riolering. Hemelwaterinfiltratie is eigenlijk heel gemakkelijk. U kunt eenvoudig een aantal infiltratiekratten ingraven in uw tuin. Daarmee maakt u als het ware een holle ruimte onder de grond, waarin het regenwater tijdens een regenbui opgevangen kan worden. Een infiltratiekrat is omwikkeld met een geotextiel, dat houdt het zand tegen en voorkomt ingroei van wortels. Het hemelwater kan er echter wel doorheen, zodat dit kan wegsijpelen in de grond. En dat heet dus hemelwaterinfiltratie. Lees alles over hemelwaterinfiltratie.

infiltratiekrat


Afkoppelen verplicht door gemeenten

Hemelwater loopt normaal gesproken van uw terrein naar de straat of loopt vanaf uw dak via de dakgoten en regenwaterbuizen naar de riolering. Steeds meer gemeenten verplichten u echter om het hemelwater op eigen terrein te houden. Dat wordt ook wel afkoppelen genoemd. Gelukkig zijn er ook veel gemeenten die daarvoor subsidie verstrekken om het u makkelijker te maken om een infiltratiesysteem aan te leggen.

 

Zandvang en bladscheider

Het is belangrijk dat het hemelwater schoon in uw infiltratiekratten komt. Gebruik daarom altijd bladscheiders en een zandvangput. Daarin zitten zeven die ervoor zorgen dat bladeren en zand afgevangen worden. Controleer altijd één of twee keer per jaar of uw zandvangput nog voldoende doorstroomt. Lees hier alles over de zandvangput en bladscheiders.

 

Watervriendelijke tuin

Eigenlijk is het heel logisch dat het hemelwater op uw eigen terrein blijft, het valt er immers niets voor niets en uw tuin kan het hemelwater meestal erg goed gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden om een watervriendelijke tuin te maken. Zelfs als u veel bestrating heeft, dan kunt u met infiltratiekratten toch zorgen voor een goede afvoer van het hemelwater.

 

Doe het zelf pakket

Met Permapack kunt u zelf eenvoudig een infiltratiesysteem aanleggen. Download hier de brochure.

 

Bereken zelf het aantal infiltratiekratten

U kunt zelf berekenen hoeveel infiltratiekratten u nodig heeft. Nog gemakkelijk is het om even je gegevens in te vullen op www.infiltratieplan.nl . Dan werken wij gratis een calculatie voor u uit.

infiltratieplan.nl

16-08-2017 16:16 door Johan Bel hemelwater, infiltreren, Duurzaam water

Gemeenten verplichten hun burgers steeds vaker om hemelwater zelf op te vangen. Door klimaatverandering valt er steeds vaker en steeds meer regen en de gemeentelijke riolering kan dat allemaal niet meer verwerken.

Maar hoe doe je dat, hemelwater zelf opvangen?

Er zijn eigenlijk twee dingen die je met hemelwater kunt doen:

 1. Je kunt het infiltreren in de grond zodat je er geen last meer van hebt
 2. Je kunt het opvangen en gebruiken zodat je er ook nog wat aan hebt

 

Infiltratie van hemelwater

Als je hemelwater wilt infiltreren, dan kun je dat via de bovengrond doen of via de ondergrond. Bovengronds kan dat via je tuin of via waterdoorlatende verharding. Daarvan vind je hier een mooi voorbeeld.

Ondergronds kun je hemelwater infiltreren door middel van infiltratiekratten. Hier vind je alle informatie daarover.

Gebruiken van hemelwater

Hemelwater kun je ook gebruiken, dan bespaar je op kostbaar drinkwater. Hemelwater kun je natuurlijk gebruiken voor de tuin, maar ook voor toiletspoeling, de wasmachine, de auto, de ramen en zelfs om je ermee te douchen. Gebruik je hemelwater alleen voor de tuin, dan volstaat soms een regenton, maar helaas kun je daar niet veel hemelwater in kwijt. Effectiever is het om een compleet regenwatersysteem aan te leggen. Hier vind je alle informatie daarover.

Wil je meer weten? Bel ons op 085-0471014 of stuur een mail naar [email protected]

16-08-2017 16:06 door Johan Bel hemelwater, opvangen, Duurzaam water

Steeds meer gemeenten verplichten hun inwoners om het hemelwater zelf op te vangen, ingegeven door klimaatverandering. Burgers en bedrijven moeten investeren in een oplossing op eigen terrein: hemelwater infiltreren of opvangen en gebruiken. Dit is het overzicht van gemeenten waar deze verplichting al geldt:

1. Ameland

2. Barneveld

3. Berg en Dal

4. Berkelland

5. Beuningen

6. Coevorden

7. Cranendonck

8. Dalfsen

9. Deventer

10. Dinkelland

11. Dongeradeel

12. Echt-Susteren

13. Eemnes

14. Epe

15. Gennep

16. Gooise meren

17. Groningen

18. Hoogeveen

19. Katwijk

20. Landsmeer

21. Laren 2

2. Leudal

23. Leeuwarden

24. Opmeer

25. Opsterland

26. Midden-Drenthe

27. Neerijnen

28. Raalte

29. Rheden

30. Rijssen-Holten

31. Schouwen-Duiveland

32. Soest

33. Stichtse Vecht

34. Tubbergen

35. Vught

36. Valkenswaard

37. Waterland

38. Zuidhorn

 

Bron: Rioned

Met eenvoudige middelen kun je duizenden liters water besparen. Vakantiepark Klein Vaarwater deed dat. In haar prachtig mooie nieuwe hoofdgebouw zijn de toiletruimtes uitgerust met twee slimme producten. De wastafels zijn voorzien van Swiss Eco Tap kranen en de mannen kunnen afwateren in een Stand Urinal Sink. De kranen leveren een waterbesparing op van 1,5 liter per handenwasbeurt en de urinoirs zelfs 3 liter. Tel uit je winst !

Klein Vaarwater wil hiermee niet alleen besparen, maar ook haar gasten bewust maken van de waarde van water. En die vinden het geweldig. 

Swiss Eco Tap bij Klein Vaarwater Stand Urinal sink bij Klein Vaarwater
12-06-2017 08:21 door Johan Bel water, besparen, toilet, wassen, Duurzaam water

Gemeenten verplichten hun burgers steeds vaker om regenwater zelf op te vangen. Door klimaatverandering valt er steeds vaker en steeds meer regen en de gemeentelijke riolering kan dat allemaal niet meer verwerken.

Maar hoe doe je dat, regenwater zelf opvangen?

Er zijn eigenlijk twee dingen die je met regenwater kunt doen:

 1. Je kunt het infiltreren in de grond zodat je er geen last meer van hebt
 2. Je kunt het opvangen en gebruiken zodat je er ook nog wat aan hebt

 

Infiltratie van regenwater

Als je regenwater wilt infiltreren, dan kun je dat via de bovengrond doen of via de ondergrond. Bovengronds kan dat via je tuin of via waterdoorlatende verharding. Daarvan vind je hier een mooi voorbeeld.

Ondergronds kun je regenwater infiltreren door middel van infiltratiekratten. Hier vind je alle informatie daarover.

Gebruiken van regenwater

Regenwater kun je ook gebruiken, dan bespaar je op kostbaar drinkwater. Regenwater kun je natuurlijk gebruiken voor de tuin, maar ook voor toiletspoeling, de wasmachine, de auto, de ramen en zelfs om je ermee te douchen. Gebruik je regenwater alleen voor de tuin, dan volstaat soms een regenton, maar helaas kun je daar niet veel regenwater in kwijt. Effectiever is het om een compleet regenwatersysteem aan te leggen. Hier vind je alle informatie daarover.

Wil je meer weten? Bel ons op 085-0471014 of stuur een mail naar [email protected]

regenwater

08-06-2017 14:04 door Johan Bel regenwater, opvangen, Duurzaam water

Dit is het ultieme voorbeeld van het maken van een watervriendelijke tuin. De bestaande verharding is vervangen door 132m² waterdoorlatende grastegels. Deze zijn gewoon berijdbaar door verkeer, maar laten het regenwater makkelijk passeren. Het groene gras geeft het geheel een fris en natuurlijk aanzicht. Functioneel en fraai tegelijkertijd dus.

Meer weten? Bel even met 085-0471014 of stuur een mail naar [email protected]

watervriendelijke tuin kaal
watervriendelijke tuin met grastegels
 watervriendelijke tuin met waterdoorlatende verharding

 

     

Steeds meer gemeenten en waterschappen verstrekken subsidie voor het afkoppelen van regenwater (hemelwater). Om steden klimaatbestendig te maken is het noodzakelijk om het regenwater te laten waar het valt en niet af te voeren door riolen. Met een subsidie stimuleren gemeenten en waterschappen hun burgers om te investeren in een infiltratiesysteem of een systeem om regenwater te gebruiken. Volgens onze informatie kennen de volgende gemeenten een actuele subsidieregeling:

 • Apeldoorn
 • Barneveld
 • Beesel
 • Belfeld
 • Bergen
 • Coevorden
 • Dalfsen
 • Deventer
 • Doetinchem
 • Echt/Susteren
 • Eemsmond
 • Eindhoven
 • Gennep
 • Horst aan de Maas
 • Leudal
 • Maasgouw
 • Montferland
 • Nijmegen
 • Nunspeet
 • Peel en Maas
 • Reindonk
 • Rijssen-Holten
 • Smallingerland
 • Soest
 • Son en Breugel
 • Tiel
 • Uden
 • Veenendaal
 • Venlo
 • Venray
 • Waalre
 • Wageningen
 • Weert
 • Zutphen

Meer weten over subsidie voor regenwater? Bel ons even op of stuur een mail naar [email protected]

09-05-2017 14:37 door Johan Bel Duurzaam water

Met de Methven douchekop bespaart u op een eenvoudige manier 50% op water én op energie.

Lees er hier meer over.

50% water besparen bij het douchen

 

01-05-2017 14:13 door Johan Bel water, besparen, douchen, Duurzaam water

Nieuw in het assortiment van Mijn Waterfabriek is een volledig watervrij urinoir. Lees er hier meer over.

waterloos urinoir

 

01-05-2017 14:08 door Johan Bel watervrij, waterloos, urinoir, Duurzaam water

“Over de stedelijke waterketen valt niet te onderhandelen. Bij water gaat het om kwaliteit en veiligheid voor burgers en het milieu, om bedrijfszekerheid, gebruiksgemak en niet in de laatste plaats om deskundigheid.” Dat zegt KWR-directeur Wim van Vierssen tijdens zijn lezing op de vijftigste Essener Tagung in Duitsland. Hij breekt een lans voor de aanjagersrol van de watersector in de circulaire economie, zowel als het gaat om het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater, om opslag van water in de ondergrond alsook om innovatief assetmanagement. “Door te innoveren in de watersector kan de samenleving kosten besparen en tegelijkertijd het niveau van dienstverlening nog verhogen.”

Van Vierssen geeft aan dat de watersector ondanks zijn bescheiden omvang een grote invloed heeft op andere sectoren. Hij noemt ter illustratie een aantal voorbeelden van kennis en referentieprojecten die zijn stelling onderstrepen.

 • De urban waterbuffer waarbij regenwater ondergronds wordt opgeslagen en in tijden van droogte wordt opgepompt.
 • Het inbrengen van een autonome inspectirrobot in het stedelijke drinkwaterleidingnet, als ondersteuning bij vervangingsprogramma’s en lekkagedetectie.
 • Upcycling van reststoffen uit de drinkwaterzuivering. De reststoffen kunnen bijna volledig worden hergebruikt in de glas-, papier-, en tapijtindustrie. Dit betekent duurzaam ondernemen met kostenvoordeel.

 

Conclusies

 • De stedelijke waterketen is onderwerp en inspiratiebron van verschillende innovaties. Een gezamenlijke aanpak leidt sneller tot duurzame oplossingen.
 • De circulaire economie maakte het mogelijk om met technologische oplossingen een duurzamere waterketen te realiseren.
 • Grote maatschappelijke vragen zijn nog onopgelost.
 • De circulaire economie biedt de watersector de kans om een prominente rol te spelen.
 • Gezondheid, bedrijfszekerheid, gebruiksgemak en kosten; de stedelijke waterketen vraagt om specialisten.

 

Bron: website KWR

03-04-2017 11:39 door Johan Bel Duurzaam water

Met de Methven douchekop bespaar je maar liefst 50% op water én op energie. Doordat het water wordt verneveld gebruik je slechts 5 liter water per minuut. Daardoor hoeft je ketel of boiler dus ook veel minder water te verwarmen. Tel uit je winst!  

Het comfort van de douche is bovendien heerlijk, de duizenden druppeltjes water geven een zijdezacht gevoel op je huid.

Meer weten? Stuur een mail naar [email protected] of bel ons op 085-0471014

docuhekop bespaart 50% op water en energie

28-03-2017 10:39 door Johan Bel douche, besparing, water, energie, Duurzaam water

Klimaatadaptatie staat hoog op de agenda. Overlast door regenwater wordt als een toenemend probleem gezien, vooral binnenstedelijk. Dat er overlast ontstaat is niet zo vreemd, we gaan namelijk op een heel onnatuurlijke wijze met regenwater om.

Regenwater in de natuur

Als er regen valt dan werkt de aarde als een spons: holtes in en op de grond worden eerst gevuld. Vervolgens maken planten, bomen en dieren daar dankbaar gebruik van. Planten en bomen zuigen regenwater op en dieren krijgen het binnen uit de planten die ze eten of drinken het uit plasjes, vennen, sloten en meertjes. 

Het regenwater zakt daarna langzaam weg in diepere grondlagen. Wat overtollig is wordt ondergronds en via oppervlaktewater afgevoerd naar lager gelegen land of naar de zee. 

Regenwater in de stad

De volgorde in de natuur is dus: opslag, gebruik, infiltratie, afvoer. Binnenstedelijk doen we het juist andersom, we voeren het regenwater af en dat is dus heel onnatuurlijk. Omdat steeds vaker blijkt dat onze riolering al dat regenwater niet kan verwerken, wordt er op steeds meer plaatsen regenwater geïnfiltreerd in de bodem. Dat is een stap in de goede richting, maar daarmee zijn we er nog niet.

De regenwaterladder

De enige goede oplossing voor onze steden is om gewoon de natuur te volgen, die heeft ten slotte al 3,8 miljard jaar ervaring. Bij de inrichting van onze regenwatersystemen zou deze regenwaterladder leidend moeten worden.

 Regenwaterladder, zoals de natuur het ons voordoet

Het principe van de ladder

Het principe van de ladder is overgenomen uit de wereld van materialen en grondstoffen. De ladder van Lansink is al decennia leidend in het gedachtengoed en staat aan de basis van de circulaire economie.

01-03-2017 10:15 door Johan Bel regenwater, regenwaterladder, natuur, Duurzaam water

Hoe kan ik regenwater hergebruiken? We geven u graag advies over deze vraag die door ons steeds vaker wordt gesteld.

In Nederland zijn we er niet aan gewend, maar in de meeste landen is het heel gewoon om regenwater te gebruiken. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Het gebruik daarvan is eigenlijk heel eenvoudig, U kunt het regenwater opvangen in een tank en het via een pomp laten toevoeren naar de verbruikspunten:

  1. de toiletten
  2. de wasmachine
  3. de kranen
  4. de douche

 

De samenstelling van een regenwatersysteem is als volgt.. 

samenstelling regenwatersysteem

Het regenwater loopt vanaf het dak via een regenwaterbuis naar beneden en wordt via een ondergrondse buis geleid naar de regenwatertank. Deze tank kan van beton of kunststof worden gemaakt, heeft meestal een inhoud van 3.000 tot 5.000 liter en wordt bij voorkeur ondergronds geplaatst. Ook kan het een flexibele zak zijn die in de kruipruimte wordt geplaatst.

In de tank is een filter met terugslagklep gemonteerd (nr.1). Deze zorgt voor verwijdering van de meegestroomde vervuiling. Het overtollige regenwater wordt via een sifon naar buiten de tank geleid. Deze overstort kan worden aangesloten op het riool, op oppervlaktewater of op een infiltratievoorziening.

Het gefilterde water loopt via een rustige toevoer (nr.2) in de tank. Via een aanzuiging (nr.3) wordt dit naar binnen getransporteerd. Binnen je huis of bedrijf hangt een regenwaterstation (nr.6) dat het regenwater transporteert naar de verbruikstoestellen. Dit regenwaterstation is voorzien van een pomp, besturing en drinkwatersuppletie. Als het niveau in de tank te laag is, dan schakelt het regenwaterstation automatisch over op drinkwater. Een vlotter in de tank (nr.4) zorgt voor de signalering.

 

Regenwatersysteem voor bedrijven

Voor bedrijven werkt het systeem hetzelfde. Het systeem wordt dan alleen groter uitgevoerd en van een extra buffervat voorzien.

regenwatersysteem voor bedrijven
28-02-2017 17:19 door Johan Bel regenwater, gebruiken, Duurzaam water

Hop, mout, gist en water vormen de basis van bier. Ieder brouwer heeft z’n eigen ‘geheime’ recept om bier te brouwen. Meestal beschikt een brouwer ook over een eigen streng bewaakte waterbron. Het Duitse bedrijf Intewa, technologiepartner van Mijn Waterfabriek, bedacht dat regenwater ook prima geschikt is als waterbron en heeft een eigen regenwaterbiertje laten produceren: Brain.

Regenwater als bron

Eigenlijk is het heel erg logisch om regenwater te gebruiken voor de productie van bier. De bronnen die brouwers gebruiken bestaan immers ook uit regenwater, maar dat zit dan vaak al 50 jaar onder de grond. Bovendien is regenwater dat net uit de lucht valt is veel verser dan het ondergrondse regenwater, omdat het niet verontreinigd is met mineralen, chemicaliën, medicamenten, hormonen of bestrijdingsmiddelen. En met membraanfiltratie kan het eenvoudig worden opgewerkt tot een zuivere waterkwaliteit.

Brain

Het resultaat hiervan is Brain, een zuiver biertje van zuiver regenwater. En lekker bovendien, blond met nagisting op de fles en een alcoholpercentage van 6,5%. Zorgvuldig ontwikkeld en gebrouwen volgens een trappistenrecept bij de Duitse brouwer Grain D'Orge. Het zachte regenwater verleent Brain een uniek karakter, vooral het moutaroma geeft een heerlijke afdronk.

Beperkte oplage

Voor echte bierliefhebbers is Brain in beperkte oplage verkrijgbaar bij Mijn Waterfabriek.

brouwmeester maakt bier van regenwater Brain op lopende band Brain bier van regenwater
09-01-2017 13:02 door Johan Bel trappistenbier, zuiver, regenwater, Duurzaam water

Voor het eerst is in Nederland aangetoond dat gezuiverd regenwater kan voldoen aan drinkwaterkwaliteit. Dat is het resultaat van een test die recent is uitgevoerd bij een regenwatersysteem van Mijn Waterfabriek. Drinkwater uit regenwater maken is uniek omdat altijd werd verondersteld dat alleen de erkende drinkwaterbedrijven aan de eisen van het drinkwaterbesluit zouden kunnen voldoen.

Zelfvoorzienende woning

Medio 2016 is het regenwatersysteem geïnstalleerd bij een volledig zelfvoorzienende recreatiewoning van Sustainer Homes in Noord Limburg. Alle techniek die daarbij is toegepast wordt continu gemonitord, na een operationele periode van een half jaar is nu ook de waterkwaliteit getest.

Drinkwaterbesluit

De eisen voor drinkwater zijn in Nederland vastgelegd in het Drinkwaterbesluit 2011. Aqualab Zuid, eigendom van drie Nederlandse drinkwaterbedrijven, heeft de monstername en analyse van het regenwatersysteem verzorgd en kwam tot de conclusie dat het gezuiverde regenwater voldeed aan de normwaarden voor drinkwater conform het drinkwaterbesluit. Alleen het gehalte waterstofcarbonaat lag iets onder de grenswaarde, maar gezien de zachtheid van regenwater is dat ook logisch.

Technologie

De zuivering van het regenwater wordt gerealiseerd met een combinatie van membraan- en UV-technologie. In Duitsland wordt dit al enkele jaren succesvol toegepast. Deze zuivering zorgt dus voor veilig en schoon regenwater met dezelfde kwaliteit als het drinkwater dat de Nederlandse drinkwaterbedrijven leveren. Het is overigens wel zo dat om volledig te kunnen voldoen aan het drinkwaterbesluit er continue monitoring moet plaatsvinden en niet eenmalig.

Waterneutraal gebouw met eigen watervoorziening

Deze resultaten bieden uitstekende mogelijkheden voor decentrale watervoorzieningen. Particulieren en bedrijven kunnen hiermee zelfvoorzienend worden en hun gebouw volledig waterneutraal maken.

03-01-2017 12:52 door Johan Bel Duurzaam water

Wilt u goedkoop regenwater afkoppelen? Dat kan met de infiltratietunnels van Mijn Waterfabriek. Meer weten? Klik dan hier.

Of stuur een mail naar [email protected]

Goedkoopste infiltratiesysteem

04-11-2016 19:36 door Johan Bel goedkoop, regenwater, afkoppelen, Duurzaam water

Burgers moeten de komende jaren meer bijdragen aan het opvangen van regenwater op hun eigen grond, zodat piekbuien minder schade aanrichten. Dat blijkt uit de driejaarlijkse Monitor gemeentelijke watertaken van Stichting RIONED.

Extreme regenbuien worden steeds extremer en komen steeds vaker voor. De mogelijkheden om dat water op te vangen en af te voeren moeten meegroeien. Vergroting van het riool lost het probleem niet genoeg op, want dat gaat langzaam, is duur en het is niet doelmatig om het riool te maken voor de grootst denkbare piekbui. Stichting RIONED, kenniscentrum voor riolering en stedelijk waterbeheer in Nederland, stelt daarom dat er extra waterberging nodig is op gemeentelijke en particuliere grond.

“We zien al tien jaar een toename van piekbuien en gemeenten nemen ook al tien jaar maatregelen tegen wateroverlast: meer afvoer waar mogelijk en meer berging waar nodig”, zegt Hugo Gastkemper, directeur van RIONED. Gemeenten investeerden in 2015 225 miljoen in het bestrijden van wateroverlast, 25 miljoen meer dan een jaar eerder. 

Lees hier het hele artikel.

Lees hier het artikel op www.nos.nl

04-11-2016 15:53 door Johan Bel rioned, waterberging, particulier terrein, Duurzaam water

Regenwater kun je heel gemakkelijk opvangen en hergebruiken, zowel particulier als bedrijfsmatig. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Je kunt het gebruiken voor het spoelen van de toilet, voor de wasmachine, de tuin, de schoonmaak en zelfs om er lekker mee te douchen. Bedrijven kunnen regenwater bovendien gebruiken voor bedrijfsprocessen.

Wil je weten hoe het werkt? Bekijk dan deze video.

hoe kan ik regenwater gebruiken

 

01-11-2016 09:35 door Johan Bel hoe, regenwater, opvangen, hergebruiken, Duurzaam water

Wilt u zo goedkoop mogelijk regenwater infiltreren? Dan hebben wij daarvoor de beste oplossing  met de Drainmax infiltratietunnel. Lees er alles over onder deze link

Goedkoopste infiltratiesysteem

24-10-2016 11:10 door Johan Bel goedkoop-regenwater-infiltreren, Duurzaam water

Gaaf artikel in vakblad Klimaat & Sanitair.

artikel K&S duurzaam watergebruik

 

21-10-2016 15:18 door Johan Bel trias aqua, duurzaam, watergebruik, Duurzaam water

Er worden steeds meer gebouwen onder BREEAM gebouwd en duurzaam water maakt daar steeds vaker onderdeel van uit.

Het bouwen met BREEAM levert enorm veel voordelen op. Vanzelfsprekend krijgt u daarmee een duurzaam gebouw, maar belangrijk is ook dat uw gebouw in de toekomst veel meer waard zal zijn. Daarnaast helpt BREEAM bij het verkijgen van financiering en fiscale voordelen, en bij het realiseren van kostenreductie. Bovendien komt BREEAM ten goede aan de productiviteit en gezondheid van uw medewerkers.

Het bouwen met BREEAM kan met verschillende scores, de hoogste twee zijn excellent en outstanding. Het toepassen van duurzame watersystemen levert extra credits op en komt daarom steeds vaker voor. Alle systement van Mijn Waterfabriek leveren credits op: waterbesparing, infiltratie van regenwater, gebruik van regenwater en hergebruik van afvalwater.

Wilt u meer weten? Bel ons even op of stuur een mail naar [email protected]

14-10-2016 17:18 door Johan Bel BREEAM, duurzaam, water, Duurzaam water

Nieuw: waterpasserdende verharding

Met de Parksteentjes creëert u een bijzonder fraaie waterpasserende verharding. De vijfhoekige stenen geven een speels straatbeeld en prikkelen de creativiteit. Met een open voeg zorgt u ervoor dat regenwater makkelijk kan weglopen in de grond. Maar u kunt ze natuurlijk ook gebruiken als stapsteentjes. Kijkt u zelf maar en laat u inspireren door de vele mooie projectfoto's.

Ideaal voor het managen van regenwater in een klimaatbestendige stad.

Tip: leg de Parkstenen op een laag split van 5 cm, dan loopt het regenwater snel weg en heeft u bovendien geen last meer van mieren

Lees hier meer over het Parksteentje

Snelle afvoer van regenwater met Parksteentje

05-10-2016 08:34 door Johan Bel waterpasserend, verharding, Duurzaam water

Klimaatbestendige of klimaatadaptieve steden vormen een steeds belangrijker thema, voornamelijk ingegeven door overlast van regenwater. Maar er is veel meer aan de hand in onze steden, waar een groeiend deel van de bevolking woont en werkt:

  1  Er is sprak van verdroging van de ondergrond doordat regenwater niet meer in de grond kan doordringen

  2  Hittestress doet zich voor als gevolg van een tekort aan groen en afkoeling

  3  Rondom stedelijke gebieden ontstaat er een tekort aan schone drinkwaterbronnen

  4  De riolering is verouderd, waardoor er enorme herinvesteringen uitgevoerd moeten worden

  5  De drinkwaterleidingen raken eveneens verouderd en moeten grootschalig vervangen worden

  6  De afvoer en zuivering van afvalwater is vaak erg inefficient en duur en wordt gezien als lastig, terwijl afvalwater juist een            bron van waardevolle grondstoffen en energie is.

De conclusie wordt steeds vaker getrokken dat onze infrastructuur onnatuurlijk, inefficient, verspillend en te duur is. Het alternatief is om op gebouwniveau, dus decentraal, maatregelen te treffen. Daarmee wordt verspilling van drinkwater voorkomen, kan regenwater nuttig gebruikt worden en kan de waarde van afvalwater benut worden.

Wilt u weten hoe dat moet? Bel ons dan op 085-047-1014 of stuur een mail naar [email protected]

klimaatbestendige stad

27-09-2016 16:50 door Johan Bel klimaatbestendig, klimaatadaptie, stad, steden, Duurzaam water

wateroverlast door klimaatveranderingEr moet veel meer geld worden gestoken in de aanpak van wateroverlast. De anderhalf miljard die in de afgelopen tien jaar is geïnvesteerd in maatregelen, is bij lange na niet voldoende. Volgens de waterschappen is misschien wel het dubbele nodig: drie miljard euro. "We moeten voorkomen dat de effecten van de klimaatverandering ons gaan inhalen", zegt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen.

Vandaag publiceert het kabinet het Deltaprogramma 2017, een meerjarig project van maatregelen tegen de gevolgen van hoog water. In het Deltaprogramma wordt een plan van aanpak wateroverlast aangekondigd.

Ook gemeenten zullen in de komende jaren voor grote investeringen komen te staan, waarschuwt Oosters, die ook dijkgraaf is van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. De overstromingen na heftige hagel- en regenbuien in mei en juni in Noord-Brabant en Limburg, tonen volgens hem opnieuw aan dat de stedelijke én landelijke gebieden in Nederland onvoldoende zijn ingericht op het afvoeren of tijdelijk opvangen van grote hoeveelheden regen.

Gedupeerde landbouwers in beide provincies hebben inmiddels bijna zevenhonderd schadeclaims ingediend bij drie waterschappen in de regio. De vraag is in hoeverre zij hun schade vergoed zullen krijgen, de waterschappen zeggen dat zij maar heel beperkt aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Boeren pleiten voor een landelijk fonds om de gevolgen van klimaatverandering te compenseren, zij hebben nu het gevoel dat zij moeten opdraaien voor de kosten van een klimaatbestendig waterbeheer. De waterschappen zullen, zegt Oosters, in de komende jaren fors moeten investeren in een watersysteem dat de klimaatuitwassen aankan. In steden en buitengebieden is ook al veel gebeurd, zoals de aanleg van pleinen die water kunnen bergen.


Oosters: "Veel van de huidige maatregelen zijn gebaseerd op hoeveelheden neerslag waarvan we destijds dachten dat die rond 2050 zouden kunnen vallen. Inmiddels hadden we die hoosbuien al in 2016. We zijn achterop aan het raken. Met de huidige aanpak redden we het niet. We krijgen steeds vaker te maken met hevige en intense regenbuien, afgewisseld door langere periode van droogte. Voor beide weertypen zullen we maatregelen moeten treffen."

Waterdoorlatende tegels
Gemeenten zullen volop aan de bak moeten, zegt Oosters. Hoe? "Er is een hele reeks maatregelen denkbaar: het afkoppelen van hemelwaterafvoer van het riool, het vergroenen van de binnenstad, het bouwen van klimaatbestendige wijken, bestraten met waterdoorlatende tegels, het aanpassen van de stedebouwkundige inrichting van binnensteden." De waterschappen willen gemeenten daarbij graag helpen, zegt Oosters.

De waterschappen hopen dat de watertoets in de Omgevingswet, waarbij bouwplannen worden gecontroleerd op klimaatbestendigheid, veel serieuzer gaat meetellen. "De toets is nu vaak te vrijblijvend."

Daarnaast wil de Unie van Waterschappen dat in de bouw hardere eisen worden gesteld aan opdrachtgevers. "We hebben meegemaakt dat het VU Medisch Centrum in Amsterdam twee weken is lamgelegd doordat na een overstroming in de kelder alle ICT was uitgevallen. Dat kwam niet door het klimaat, maar door een kapotte leiding. Maar het kan anno 2016 niet meer zo zijn dat je een gebouw neerzet, waarbij de kwetsbare digitale techniek in de kelder wordt geplaatst."

Bron: Trouw, 20/9/2016, http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4379914/2016/09/20/Waterschappen-Klimaat-dwingt-tot-wateraanpak.dhtml

20-09-2016 11:40 door Johan Bel waterschappen, klimaat, wateraanpak, Duurzaam water

Stedelijk waterbeheer vormt voor gemeenten een steeds grotere uitdaging. Het is noodzakelijk om steden klimaatbestendig te maken. Klimaatverandering zorgt immers voor steeds meerbeheer van water in de stad overlast van regenwater. Dat is lastig voor mens en dier en zorgt voor veel materiële schade. 

Het is inmiddels wel duidelijk dat al dat regenwater niet met (nog grotere) riolen af te voeren is. Er moet gezocht worden naar lokale oplossingen. En eigenlijk is dat ook logisch, je moet regenwater gewoon laten waar het valt.

Het probleem in steden is natuurlijk dat bijna alles verhard is door gebouwen en bestrating. De oplossing is dan om te zorgen voor minder verharding óf dat het regenwater zo snel mogelijk onder de grond verdwijnt. Bij gebouwen betekent dat de aanleg van infiltratiesystemen of systemen voor het gebruik van regenwater. 

Mijn Waterfabriek weet hoe je op gebouwniveau maatregelen kunt treffen. Wilt u dat ook weten? Bel ons of stuur een mail naar [email protected]

 

07-09-2016 08:48 door Johan Bel stedelijk, water, beheer, Duurzaam water

Wilt u advies over infiltratie van regenwater? Dat geven we u graag. We rekenen voor u door welke capaciteit u nodig heeft en hoeveel infiltratiekratten. En we geven u advies welke producten u het beste kunt gebruiken en hoe u het systeem moet aanleggen. 

Om u alvast te oriënteren kunt u kijken bij de veelgestelde vragen of deze informatie downloaden:

  1  Beschrijving infiltratiesysteem

  2  Ontwerp infiltratiesysteem

  3  Onderhoud infiltratiesysteem

Van alle producten hebben we voor u ook databladen en plaatsingsvoorschriften. Meer weten? Stuur dan een mail naar [email protected]

schema infiltratiesysteem

02-09-2016 14:09 door Johan Bel advies, regenwater, infiltratie, Duurzaam water

Bij de Sustainer Home wordt drinkwater van regenwater gemaakt.

Afgelopen weekend is de eerste Sustainer Home Modular opgeleverd: een woning die minder dan 10% CO2 uitstoot dan een reguliere woning. Zonder aan luxe in te leveren.

De Sustainer is volledig off grid gebouwd, drinkwater wordt gemaakt uit regenwater. Mijn Waterfabriek mocht hiervoor het watersysteem leveren en daar zijn we natuurlijk geweldig trots op.

drinkwater uit regenwater bij Sustainer Home

29-08-2016 19:26 door Johan Bel drinkwater, regenwater, sustainerhomes, Duurzaam water

Gemeenten hebben de uitdaging om hun stad klimaatbestendig te maken. Klimaatverandering zorgt immers voor steeds meer overlast van regenwater. Dat is lastig voor mens en dier en zorgt voor veel materiële schade. 

Het is inmiddels wel duidelijk dat al dat regenwater niet met (nog grotere) riolen af te voeren is. Er moet gezocht worden naar lokale oplossingen. En eigenlijk is dat ook logisch, je moet regenwater gewoon laten waar het valt.

Het probleem in steden is natuurlijk dat bijna alles verhard is door gebouwen en bestrating. De oplossing is dan om te zorgen voor minder verharding óf dat het regenwater zo snel mogelijk onder de grond verdwijnt. Bij gebouwen betekent dat de aanleg van infiltratiesystemen of systemen voor het gebruik van regenwater. 

Mijn Waterfabriek weet hoe je op gebouwniveau maatregelen kunt treffen. Wilt u dat ook weten? Bel ons of stuur een mail naar [email protected]

overlast van regenwater

29-08-2016 16:11 door Johan Bel regenwater, klimaatbestendig, stad, Duurzaam water

Subsidie voor het afkoppelen van regenwater wordt door steeds meer gemeenten en waterschappen verstrekt. Om steden klimaatbestendig te maken is het noodzakelijk om het regenwater te laten waar het valt en niet af te voeren door riolen. Met een subsidie stimuleren gemeenten en waterschappen hun burgers om te investeren in een infiltratiesysteem of een systeem om regenwater te gebruiken.

Volgens onze informatie kennen de volgende gemeenten een actuele subsidieregeling:

 • Beesel
 • Bergen
 • Coevorden
 • Deventer
 • Doetinchem
 • Eemsmond
 • Eindhoven
 • Gennep
 • Leudal
 • Montferland
 • Nijmegen
 • Noord Beveland
 • Opsterland
 • Rijssen-Holten
 • Smallingerland
 • Soest
 • Tiel
 • Uden
 • Veenendaal
 • Venray
 • Wageningen
 • Zutphen

 

En de volgende waterschappen:

 • Peel & Maasvallei
 • Roer en Overmaas
 • Aa en Maas
 • Peel & Maasvallei (in voorbereiding)

 

Meer weten over subsidie voor regenwater? Bel ons even op of stuur een mail naar [email protected]

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met heftige regenbuien. Dat leidt snel tot overlast, omdat het water op straat of in uw tuin blijft staan. U kunt daar gemakkelijk wat aan doen:

1    U kunt uw tuin watervriendelijker maken door meer groen aan te leggen en minder verharding

2    In plaats van stenen kunt u ook halfverharding aanbrengen, bijvoorbeeld gras- en grindtegels van kunststof

3    U kunt een verdiepte plaats maken in uw tuin waar u het regenwater naar toe laat lopen en waar het de tijd krijgt om weg te zakken.

4   De beste methode is om infiltratiekratten aan te leggen. Het regenwater brengt u snel ondergronds via een put of een goot naar de infiltratiekratten. Daar krijgt het de gelegenheid om langzaam in de grond te lopen en omdat dat ondergronds gebeurt heeft u er geen last van.

 Wilt u advies wat u het beste kunt doen? Stuur even een mail naar [email protected]

overlast regenwater    infiltratiekratten voorkomen wateroverlast
23-08-2016 10:35 door Johan Bel wateroverlast, klimaatverandering, Duurzaam water

Ik zoek een regenwatertank. Wij helpen u graag.

We worden ons steeds bewuster van regenwater. Door het veranderende klimaat krijgen we te maken met een grilliger regenpatroon. Gemeenten verplichten hun burgers en bedrijven steeds vaker om het regenwater op eigen terrein te houden. En wat doe je dan? Dan zoek je een regenwatertank. Want met één of meerdere regenwatertanks kun je immers je regenwater opvangen en er wat nuttigs mee doen.

Regenwatertanks zijn er in allerlei soorten, in beton en in kunststof. Betonnen watertanks zijn over het goedkoper en hebben een positieve invloed op de kwaliteit van het regenwater. Kunststof tanks zijn handiger om te vervoeren en te plaatsen door het lagere gewicht. Bovendien zijn ze in lagere uitvoeringen beschikbaar en dat kan handig zijn bij hoog grondwater. Er zijn zelfs kunststof tanks die je inpandig kunt plaatsen.

Voor iedere situatie is er dus wel een geschikte regenwatertank te vinden. Wi je meer weten? Stuur dan even een mail naar [email protected]

Kunststof regenwatertank Betonnen regenwatertank met inbouw
23-08-2016 08:15 door Johan Bel regenwatertank, regenwatertanks, Duurzaam water

Hoe kan ik regenwater gebruiken? We geven u graag advies over deze vraag die door steeds meer Nederlanders wordt gesteld.

In Nederland zijn we er niet aan gewend, maar in de meeste landen is het heel gewoon om regenwater te gebruiken. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Het gebruik daarvan is eigenlijk heel eenvoudig, U kunt het regenwater opvangen in een tank en het via een pomp laten toevoeren naar de verbruikspunten:

  1. de toiletten
  2. de wasmachine
  3. de kranen
  4. de douche

 

De samenstelling van een regenwatersysteem is als volgt.. 

samenstelling regenwatersysteem

Het regenwater loopt vanaf het dak via een regenwaterbuis naar beneden en wordt via een ondergrondse buis geleid naar de regenwatertank. Deze tank kan van beton of kunststof worden gemaakt, heeft meestal een inhoud van 3.000 tot 5.000 liter en wordt bij voorkeur ondergronds geplaatst. Ook kan het een flexibele zak zijn die in de kruipruimte wordt geplaatst.

In de tank is een filter met terugslagklep gemonteerd (nr.1). Deze zorgt voor verwijdering van de meegestroomde vervuiling. Het overtollige regenwater wordt via een sifon naar buiten de tank geleid. Deze overstort kan worden aangesloten op het riool, op oppervlaktewater of op een infiltratievoorziening.

Het gefilterde water loopt via een rustige toevoer (nr.2) in de tank. Via een aanzuiging (nr.3) wordt dit naar binnen getransporteerd. Binnen je huis of bedrijf hangt een regenwaterstation (nr.6) dat het regenwater transporteert naar de verbruikstoestellen. Dit regenwaterstation is voorzien van een pomp, besturing en drinkwatersuppletie. Als het niveau in de tank te laag is, dan schakelt het regenwaterstation automatisch over op drinkwater. Een vlotter in de tank (nr.4) zorgt voor de signalering.

 

Regenwatersysteem voor bedrijven

Voor bedrijven werkt het systeem hetzelfde. Het systeem wordt dan alleen groter uitgevoerd en van een extra buffervat voorzien.

regenwatersysteem voor bedrijven
23-08-2016 07:59 door Johan Bel regenwater, gebruiken, Duurzaam water

We worden ons steeds bewuster van het belang van water, vaak ingegeven door overlast van regenwater als gevolg van klimaatverandering. Vooral binnen steden is er veel aandacht voor vernieuwing van het watersysteem met als doel om de stad klimaatbestendig te maken. De conclusie wordt dan als snel getrokken dat de oplossing niet gevonden kan worden in de infrastructuur, maar dat er veel meer gekeken moet worden wat er al op gebouwniveau opgelost kan worden. Eigenlijk is dat exact hoe de natuur ook werkt, werken vanuit het kleinste ecosysteem met interactie tot het grotere geheel.

Mijn Waterfabriek wordt vaak gevraagd om een waterplan te ontwikkelen voor gebouwen. Daarbij geven we aan de hand van de Trias Aqua inzicht hoe er water bespaard kan worden, hoe er regenwater gebufferd, geinfiltreerd en/of gebruikt kan worden en hoe afvalwater hergebruikt kan worden. Daarmee kan een gebouw volledig waterneutraal of zelfvoorzienend worden gemaakt en wordt de stad beter klimaatbestendig. Alles wat er immers al bij het gebouw wordt geregeld, hoeft niet meer in de infrastructuur te worden opgelost.

In de praktijk betekent dat veel minder tot geen:

   1  Invoer van gebiedsvreemd (drink)water

   2  Afvoer van regenwater

   3  Afvoer van afvalwater

In het ultieme geval leidt dat tot het volledig vervallen van infrastructuur.

Wilt u weten hoe uw gebouw waterneutraal gemaakt kan worden of hoe uw stad klimaatbestendig kan worden? Stuur ons een mail, dan nemen wij contact met u op.

Waterplan voor waterneutraal, klimaatbestendig gebouw

Regenwater zorgt met name in steden voor overlast. Daar is immers veel bebouwing en verharding aanwezig, zodat regenwater nauwelijk de kans krijgt om in de bodem te zakken. Bij hevige regenbuien kan vervolgens de riolering het vaak niet aan om snel genoeg het regenwater af te voeren met als gevolg regenwater op straat en soms zelfs binnen woningen, winkels en bedrijven. En dat wil niemand.

Een belangrijke oplossing is om regenwater bij gebouwen op te slaan, waarna het vertraagd afgevoerd kan worden, geïnfiltreerd kan worden in de bodem of gebruikt kan worden in het gebouw. Binnen steden rijst dan echter direct de vraag waar het regenwater opgeslagen kan worden, in de grond is vaak geen ruimte. Een goede mogelijkheid kan dan zijn om een opslag op platte daken te creëren en dat te combineren met een groen dak. Dan snijdt het mes zelfs aan twee kanten.

Mijn Waterfabriek levert hiervoor het zogenaamde Polderdak, een systeem van onze partner de Dakdokters. 

Meer weten? Bekijk deze link of stuur ons een mail.

Opslag regenwater met polderdak

22-08-2016 10:35 door Johan Bel polderdak, opslag, regenwater, binnenstedelijk, Duurzaam water

Water besparen bij het douchen, dat willen de meeste mensen graag. Wij weten hoe.

Bijna de helft van je waterverbruik gaat op aan douchen. Wat is er dan nog mooier om daarop te kunnen besparen en ook nog eens te kunnen genieten van een wellness douche?

De Upfall Shower maakt dat mogelijk. U doucht met 30-40 liter water per minuut, maar verbruikt maar 1-2 liter. Dat is mogelijk omdat het water gecircxuleerd wordt. Vanzelfsprekend wordt het continu gezuiverd, zodat u altijd met schoon water doucht.

U kunt tot 90% besparen op de kosten van drinkwater én op de kosten van gas. De warmte wordt door de watercirculatie namelijk ook weer opnieuw gebruikt. 

Meer weten? Klik op deze link of stuur ons een mail.

Upfall Shower watercirculatie bij Upfall Shower
16-08-2016 10:10 door Johan Bel waterbesparing, douchen, Duurzaam water

Nieuw in ons assortiment zijn waterbesparende kranen van Hansgrohe. Deze leveren gemiddeld een besparing op van 50% op drinkwater en dat loop dus mooi op.

Meer weten? Klik op deze link of stuur ons een mail.

Hansgrohe waterbesparing

16-08-2016 09:49 door Johan Bel Waterbesparing, kranen, Duurzaam water

Vlaeynatie NV neemt binnenkort in Westdorpe (bij Terneuzen) een nieuwe meststoffenopslag van maar liefst 32.000m² in gebruik. Het kantoor is voorzien van een regenwatersysteem waarmee de toiletten worden gespoeld. Afgelopen maandag werd dit systeem met een tank van 20.000liter en twee regenwaterstations succesvol in bedrijf gesteld. Barth Installatietechniek heeft het installatiewerk hiervoor perfect uitgevoerd.

Lees hier alles over het toegepaste regenwatersysteem.

kantoor Vlaeynatie      Twee regenwaterstations

De familie Kapteijns bouwt in Teteringen aan een mooie toekomst met een fraaie nieuwe woning. Van de gemeente zijn zij verplicht om het regenwater af te koppelen. Dat hebben zij uitgevoerd met een infiltratiepakket van ruim 6.000 liter. De 32 infiltratiekratten legden ze zelf vakkundig aan. Degelijk werk met degelijke producten.

Lees hier alles over de aanleg van een infiltratiesysteem

infiltratiekratten

In Vlaanderen is het afkoppelen en gebruiken van regenwater de gewoonste zaak van de hele wereld. Deze video geeft prima weer hoe dat in z'n werk gaat:  http://bit.ly/1MtIUGn

afkoppelen regenwater in Vlaanderen

13-04-2016 13:05 door Johan Bel afkoppelen, regenwater, Duurzaam water

Wereldwijd hebben vier miljard mensen minstens een maand per jaar last van ernstige waterschaarste. Dat concludeert waterprofessor Arjen Hoekstra van de Universiteit Twente na uitgebreid en uniek onderzoek. De waterschaarste is groter dan tot nu toe gedacht. Hoekstra’s team heeft de watervoetafdruk voor het eerst per gebied vergeleken met de maandelijkse waterbeschikbaarheid.

Het baanbrekende onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.  “Soortgelijk onderzoek richtte zich tot nu toe alleen op waterschaarste op jaarbasis en werd slechts uitgevoerd in de grootste stroomgebieden”, zegt Hoekstra. Met ernstige waterschaarste bedoelt Hoekstra de uitputting van water in een bepaald gebied. “Grondwaterstanden dalen, meren drogen op, er stroomt minder water door de rivieren en de watervoorziening naar industrie of boeren is in gevaar. In dit onderzoek hebben we de duurzame watervoetafdruk voor elk plekje op aarde vastgesteld. Vervolgens keken we naar het feitelijke waterverbruik. Is dat veel hoger dan het verbruik dat duurzaam en verstandig is, dan is er ernstige waterschaarste.”

Meer dan gedacht
In de wetenschap werd tot nu toe uitgegaan van ernstige waterschaarste bij 2 tot 3 miljard mensen. “Daarbij werd gekeken naar de beschikbaarheid van water op jaarbasis. Dat geeft een positiever en verkeerd beeld, want waterschaarste speelt juist in droge periodes”, vertelt Hoekstra. Hij beschrijft in zijn onderzoek voor iedere plek op aarde het aantal maanden per jaar dat mensen last hebben van ernstige waterschaarste. Dat varieert van nul tot twaalf maanden per jaar.

Probleemregio’s
Van die vier miljard mensen merkt een groot deel direct de gevolgen van die waterschaarste. Vooral in Mexico, West-VS, Noord- en Zuid-Afrika, Zuid-Europa, Midden-Oosten, India, China en Australië is er regelmatig een direct tekort aan drinkwater of komen industrie en boeren in de problemen. In andere gebieden is er tijdens die schaarste nog wel ‘gewoon’ watervoorziening, maar ontstaan er problemen op langere termijn.

Alarmerend
Hoekstra noemt de cijfers alarmerend en signaleert dat waterschaarste steeds hoger op de mondiale agenda staat. “Dat waterschaarste gezien wordt als een wereldprobleem, bevestigen we met dit onderzoek. Het World Economic Forum plaatst de mondiale watercrisis al een tijdje in de top drie van wereldproblemen, samen met klimaatsverandering en terrorisme.”

Percentage inwoners dat minstens een maand per jaar ernstige waterschaarste kent. Bron: Universiteit Twente

Mijlpaal
Hoekstra startte dit onderzoek in 2010, samen met UT-collega en postdoconderzoeker Mesfin Mekonnen uit Ethiopië. Het tweetal beet zich vast in modellering en het verzamelen van input-data over het klimaat, landgebruik, bodems, gewasgroei, irrigatie, bevolkingsdichtheid en industrie. Hoekstra: “Deze publicatie is voor ons een mijlpaal, we zijn er trots op, maar tegelijkertijd is het nog maar het begin. Water is ‘hot’ in de wetenschap. Veel onderzoeksgroepen houden zich er tegenwoordig mee bezig. De kennis wordt steviger en dat is een goede ontwikkeling. We gaan door met de volgende fase van dit onderzoek, waarin modellen nog geavanceerder worden, we het probleem nog preciezer begrijpen, en we ook oplossingen aandragen.”

 

bron: Waterforum Online

Wist je dat het gebruik van regenwater en hergebruik van grijs water bijdraagt aan de credits voor BREEAM. WAT 5 is hiervoor volledig ingericht. Goed om te weten en belangrijk om aan te werken dus.

Naast de strijd tegen het zoute zeewater moet Nederland zich opmaken voor de strijd vóór het zoete water. Als we niet flink investeren, zal er voor de industrie te weinig zoet water beschikbaar zijn. De bloembollenteelt en de fruitteelt krijgen het dan moeilijker, net als bierbrouwers, metaalverwerkers en andere bedrijven die veel water gebruiken. Dat stelt prof.dr. Johan Woltjer, hoogleraar planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Lange tijd hebben we niet hoeven nadenken over zoet water: het was er gewoon. Die vanzelfsprekendheid is voorbij.’

Lees meer
02-02-2016 09:19 door Johan Bel gebrek, zoet water, bedreiging, economie, Duurzaam water

Grijs water wordt door veel mensen gebruikt om aan te geven dat ze regenwater willen gebruiken. Maar dat klopt niet, want grijs water is de term voor het water dat afkomstig is van douchen en wassen. Het is slechts licht verontreinigd en daarom heel geschikt om nog een keer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor toiletspoeling, wasmachine, schoonmaak en buitengebruik. Eigenlijk is dit een erg mooie oplossing want zo gebruikt u uw water twee keer.

Lees meer
21-01-2016 16:38 door Johan Bel grijs water, gebruiken, Duurzaam water

Regenwater is zacht, schoon en gratis. U kunt dit heel goed gebruikenzowel particulier als zakelijkRegenwater is erg geschikt voor vrijwel alle toepassingen zoals toiletspoeling, wasmachine, schoonmaak en buitengebruik. Maar wist u dat u met regenwater ook heerlijk kunt douchen. Bedrijven kunnen bovendien regenwater erg goed gebruiken voor bedrijfsprocessen.

Lees meer
20-01-2016 20:18 door Johan Bel regenwater, gebruiken, gebruik, Duurzaam water

Met infiltratie van regenwater wordt bedoeld dat dit in de grond terecht komt en niet in de riolering. Regenwaterinfiltratie is eigenlijk heel gemakkelijk. U kunt eenvoudig een aantal infiltratiekratten ingraven in uw tuin.

Lees meer

Zoet water is schaars en zal op veel plekken in de wereld alleen maar schaarser worden. Een oplossing? Het hergebruik van afvalwater. Maar dat idee klinkt bij een hoop mensen nog vies in de oren, blijkt uit onderzoek van KWR Watercycle Research Institute. Werk aan de winkel dus.

Niemand minder dan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwde tijdens de opening van de Klimaattop (COP21) in Parijs in aanwezigheid van meer dan 150 wereldleiders en voor het oog van duizenden journalisten, voor grote waterproblemen. En niet zonder reden: watervoorraden staan wereldwijd sterk onder druk. 

Veel beleidsmakers en wetenschappers zien het hergebruik van (afval)water als een serieuze oplossing

De vraag naar water zal in 2050 verdubbelen, met name door toenemende vraag vanuit de landbouw en industrie. Maar ook nu al is de beschikbaarheid van voldoende schoon water vaak niet meer vanzelfsprekend. Over tien jaar is de kans volgens de UNESCO groot dat maar liefst twee op de drie wereldbewoners te maken krijgt met watertekorten. Om het waterprobleem op te lossen wordt wereldwijd gezocht naar oplossingen en alternatieven. Veel beleidsmakers en wetenschappers zien het hergebruik van (afval)water als een serieuze oplossing. Zuiveringsinstallaties kunnen afvalwater van bedrijven of van de gemeentelijk riolering prima geschikt maken voor irrigatie, industrieel proceswater en zelfs voor drinkwater. Ook de Europese Commissie ziet waterhergebruik als een belangrijke oplossing voor toekomstige watertekorten. 

bron: OneWorld

Wist u dat de maatschappelijke kosten van de afvalwaterzuivering schikbarend hoog zijn? Even wat cijfers en feiten:

 1. We hebben in Nederland 349 afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI's)
 2. Deze verwerken jaarlijks 1,93 biljoen liter afvalwater
 3. De kosten daarvan bedragen € 1,1 miljard

 

We kunnen hierop heel makkelijk besparen door regenwater te gebruiken in plaats van dit af te voeren naar de zuivering. En door afvalwater te hergebruiken. Want ook dat kan prima: in plaats van dit af te voeren, kan afvalwater vaak prima opnieuw gebruikt worden na een eenvoudige zuivering.

Wilt u meer weten? Bel ons even op of stuur een mail naar [email protected] 

In een brief aan de Tweede Kamer pleit Stichting Rioned voor het afkoppelen van regenwater op particulier terrein. Dit levert de laagste maatschappelijke kosten op. De zuiveringskosten kunnen daardoor met tientallen procenten omlaag. Lees hier de publicatie daarover.

Noot van de redactie: voor ons is dit niet nieuw. Je moet regenwater gewoon laten waar het is. Dan kun je het nuttig gebruiken en dat levert de meeste waarde op. Je bespaart op drinkwater én op de zuiveringskosten

08-12-2015 13:59 door Johan Bel Rioned, afkoppelen, kosten, particulier, Duurzaam water

Met een slimme technologie maakt een Zwitserse uitvinding, de Swiss Eco Tap, het mogelijk om maar liefst 90% drinkwater te besparen bij het handen wassen. Dat maakt het een ideaal product voor gelegenheden waar veel mensen komen, zoals hotels, restaurants, scholen, sportcentra, ziekenhuizen en openbare gebouwen.

Lees meer
05-07-2015 17:46 door Johan Bel besparing, drinkwater, kraan, Duurzaam water

Handen wassen boven het urinoir? Je bedenkt het niet, maar de uitvinder van de Stand Urinal-sink wel. En eigenlijk is het heel logisch, want daarmee bespaar je flink op drinkwater. Het water waarmee je je handen wast, wordt gebruikt om de urine weg te spoelen. Dat is dus duurzaam én kostenbesparend.

Lees meer
20-05-2015 17:47 door Johan Bel besparing, drinkwater, Duurzaam water

Overlast van regenwater is eenvoudig op te lossen met Permapack. Dit zijn kleine, maar oersterke infiltratiekratten. U kunt er het regenwater in bufferen, het laten weglopen (infiltreren) in de grond of met de Permapack het regenwater transporteren naar een andere plek.

Lees meer
04-03-2015 17:42 door Johan Bel infiltratie, regenwater, Duurzaam water

Grijs water is het water dat afkomstig is van het douchen en wassen. Het wordt grijs genoemd omdat het maar heel licht verontreinigd is. Er komen alleen zeepresten en wat lichte vervuiling in voor en dan ook nog in lage concentraties.

Lees meer
30-01-2015 17:43 door Johan Bel gebruik, grijs water, Duurzaam water

Regenwater houdt ons steeds meer bezig. Klimaatverandering zorgt voor overlast door hevige regenbuien, soms voor verdroging, en in ieder geval voor stijgende kosten van de rioolheffing. Ook onze tijdgeest verandert ten opzichte van onze omgang met regenwater, ingegeven door ons toenemende bewustzijn over duurzaam leven, wonen en werken en door onze hang naar zelfvoorziening. Er ontstaat steeds meer behoefte om dankbaar gebruik te maken van deze natuurlijk waterbron.

Lees meer

Neerslag

Neerslag ontstaat wanneer de afmetingen van onderkoelde druppeltjes in wolken te groot worden, ze worden dan te zwaar en vallen naar beneden. Wolken ontstaan op hun beurt door verdamping van water op de aarde en met name de zee.

Neerslag/regenwater is met een pH van 6-7 zacht ten opzichte van drinkwater. Afgezien van natrium en sulfaationen bevat regenwater niet veel mineralen. Doordat regen de eigenschap heeft om alles wat het onderweg tegenkomt op te lossen, is regen niet geheel zuiver, maar deze vervuiling is wel eenvoudig te verwijderen.

 

Neerslaghoeveelheid

regenwaterkaart

In Nederland valt gemiddeld 880 mm regen per jaar. Dat verschilt echter sterk per regio (zie bijgaand figuur, bron: KNMI) en per seizoen. In het najaar valt er meer regen aan de kust en in het voorjaar meer landinwaarts.

In totaal regent het 8% van de tijd en bijna de helft van de dagen vallen er wel een paar druppen. In de winter regent het meestal gestaag, in de zomer vaak kort en hevig.

Jaarlijks valt er gemiddeld 135 dagen meer dan 1 mm neerslag, 25 dagen meer dan 10 mm, 11 dagen meer dan 15 mm, 5 dagen meer dan 20 mm en 1 dag meer dan 30 mm. Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid krijgt van minstens 73 tot 90 mm en binnen 48 uur minstens 86 tot 105 mm. Ook voor geringere hoeveelheden is de herhalingstijd bepaald. Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar minstens 20 en 24 mm binnen een etmaal. Een etmaalsom van minstens 26 tot 32 mm komt ongeveer twee keer per jaar voor en eens per tien jaar valt er minstens 50 tot 62 mm op een dag. 

Valt er minimaal 25 mm in één uur dan spreken we van een wolkbreuk, valt er meer dan 50 mm op één dag dan noemen we dat een dag met zware regen.

De neerslagregimes van extreme buien verschillen per regio zoals dat op bijgaand figuur te zien is (bron: Bosatlas van het klimaat)

extreme buien

 Veranderend klimaat

Ons klimaat verandert, de gemiddelde temperatuur stijgt en de luchtstromingen veranderen. Dat heeft ook gevolgen voor de neerslag. Het KNMI heeft vier scenario’s ontwikkeld met verschillende uitkomsten, maar in het algemeen zullen de volgende veranderingen optreden:

 • De hoeveelheid neerslag zal stijgen, naar verwachting met zo’n 5% tot 2030.
 • Het aantal extreme buien neemt toe en de intensiteit daarvan ook
 • Er zal in de zomer meer verdamping optreden door de stijgende temperatuur en hoeveelheid zoninstraling

 

Afvoer regenwater

Regenwater wordt op verschillende manieren afgevoerd:

 • Het valt op de grond en wordt opgenomen door planten, gras of bomen, of wordt toegevoegd aan het grondwater
 • Het valt op daken en straten, komt in het riool terecht en wordt afgevoerd naar oppervlaktewater of een zuiveringsinstallatie

Door de sterke verstedelijking hebben we in Nederland veel verharde oppervlakten waardoor er veel regenwater niet (direct) in de grond verdwijnt.

 

Overlast regenwater

Bij hevige regenbuien kan er overlast ontstaan wanneer het regenwater niet snel genoeg afgevoerd kan worden. Er komt water op straat te staan, kolken en putten stromen over, sloten, kanalen en rivieren treden buiten hun oevers en in het slechtste geval stroomt er water in huizen en bedrijfsgebouwen.

De keerzijde van teveel water is een tekort aan water. Dat ontstaat wanneer het gedurende lange tijd droog blijft. Het gevolg is verdroging van de grond, oppervlaktewater, gewassen en beplanting.

 

Waarschuwingen KNMI

Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer door middel van weeralarmen (geel, oranje of rood). Als er meer dan 30 mm regen per uur valt en het verkeer ondervindt daar hinder van, dan geeft het KNMI een waarschuwing voor gevaarlijk weer (code geel). Verwacht het KNMI meer dan 75 mm in 24 uur voor een gebied van minimaal 50 km², dan wordt een waarschuwing voor extreem weer afgegeven (code oranje) of zelf een weeralarm (code rood). Lees alles hierover op de site van het KNMI.

 

Zorgplicht voor regenwater

Wettelijk gezien is de eigenaar van een particulier terrein verantwoordelijk voor het regenwater dat daarop valt, de gemeente is verantwoordelijk voor het openbare terrein. In de praktijk zorgt de gemeente veelal voor de afvoer van het regenwater. Zij legt van oudsher riolen, sloten en vijvers aan voor de berging en afvoer van regenwater, maar steeds vaker worden er ook aanvullende maatregelen genomen zoals open verhardingen, wadi’s en infiltratiesystemen.

Om de toenemende overlast en de stijgende kosten te beperken zullen gemeenten de zorgplicht in toenemende mate bij de eigenaar van particuliere terreinen gaan neerleggen. Bij nieuwbouw is dat al gangbaar, maar ook voor bestaande situaties zal dat vaker gaan voorkomen. Veel gemeenten verstrekken daarvoor subsidies.

 

Veranderend bewustzijn

De tijdgeest verandert ten opzichte van onze omgang met regenwater. Er ontstaat steeds meer behoefte om dankbaar gebruik te maken van deze natuurlijk waterbron. Dat is soms ingegeven door de toenemende overlast en de stijgende kosten van drinkwater en de rioolheffing, maar even zo vaak door het toenemende bewustzijn over duurzaam leven, wonen en werken en door onze hang naar zelfvoorziening.

30-10-2014 09:48 door Johan Bel regenwater, Nederland, Duurzaam water
Van hoog naar laag sorteren

71 Item(s)